fbpx
vshosting~

Jakékoliv datové centrum potřebuje ke svému fungování nepřetržitou zásobu elektrické energie. Z tohoto důvodu ve vshostingu nespoléháme jen na zásoby elektřiny ze sítě, ale v případě potřeby si ji dokážeme vyrobit sami prostřednictvím dieselových agregátů. Mechanismus přepnutí provozu na diesel v případě výpadku elektřiny je velmi pečlivě nastaven a má i řadu pojistných mechanismů, ale pro jistotu jeho funkčnost minimálně 4x do roka testujeme.

Test výpadku elektrické energie má za cíl potvrdit funkčnost všech prvků zapojených do procesu náhradního napájení. Nejde jen o samotné dieselové agregáty, nezastupitelnou roli hrají také rozvodny, které automaticky poznají, že došlo k výpadku a spustí procesy nutné k okamžitému nahrazení napájení z našich zdrojů. Dále testujeme i funkčnost UPS a baterií, které při výpadku slouží jako překlenovací a vyrovnávací zdroj napájení do doby, než se plně nastartují dieselové agregáty. 

Průběh testu

Simulace výpadku elektřiny začíná „shozením“ jistícího prvku na hladině nízkého napětí na trafostanici. Tím z pohledu datacentra dojde k výpadku elektrické energie. V návaznosti na to dá systém automatického řízení pokyn ke startu dieselového generátoru. 

Pokud by přiřazený agregát z jakéhokoliv důvodu nenastartoval, automaticky startuje záložní dieselový generátor. Po spuštění dieselového generátoru dojde k přepnutí napájení na jím vyrobenou elektřinu. V době mezi výpadkem napájení a plným přepnutím na elektřinu z dieselu je naše datacentrum zásobeno ze zdroje nepřerušovaného napájení (UPS). 

Jakmile se dodávka standardní elektřiny obnoví, systém to detekuje, ale z bezpečnostních důvodů ještě čeká s přepnutím z dieselu na standardní dodávku elektrické energie pro případ, že by došlo k dalšímu výpadku. Po uplynutí této bezpečnostní pauzy dojde k přepnutí zpět na elektřinu ze sítě a následně k odstavení dieselového generátoru.

Celý proces je nepřetržitě sledován naším vlastním systémem vzdáleného monitoringu i přímo na místě přítomnými technickými pracovníky. Na závěr testu technici zkontrolují stav dieselového generátoru a dle potřeby doplní palivo.

Pár zajímavostí na konec

V zimě termín testu blackoutu záměrně přizpůsobujeme počasí, protože chceme mít jistotu, že generátory nastartují i v mrazech. Každý dieselový generátor má zabudován předehřev, který udržuje teplotu chladící kapaliny kolem 50°C, proto je možný rychlý start velkého motoru generátoru i při teplotách pod nulou.

Žádná ze součástí datacentra nevydrží věčně, a proto mimo tyto kvartální testy výpadku elektrické energie také pravidelně kontrolujeme funkčnost UPS a baterií, klimatizačních jednotek (chlazení serverů je klíčové) a dalších instalovaných zařízení.

Naše datacentrum je rozděleno do tří částí, tzv. etap. Každá etapa má vlastní trafostanici a vlastní dieselový generátor. Dále v datacentru disponujeme záložní trafostanicí a záložním generátorem záložních generátorů. Záložní zdroje lze použít pro kteroukoliv část datacentra.

Pokud máte nějaké dotazy k vshostingu, rádi vám poradíme během nezávazné konzultace: konzultace@vshosting.cz.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme