fbpx
Damir Špoljarič

Stojí za námi více než 11 let zkušeností se správou tisíců serverů a provozem velkých internetových projektů. Známe slabá místa opensource platforem, známe důsedky nevhodného programování na produkční provoz a za všech okolností se snažíme vše uzpůsobit a nastavit tak, abychom zajistili maximální dostupnost internetových projektů našich klientů. Získali jsme unikátní know-how, máme skvělý tým, který se stará o provoz, rozvoj a výzkům nových platforem. Snažíme se být v tomto vždy několik kroků před našimi klienty a pomoct jejich vývojářům neopakovat chyby, které dělali lidé před nimi a přitom současně respektovat moderní trendy v developmentu. Dříve klienti využívali našich služeb z důvodu snížení nákladů za vlastní operations, dnes našich služeb využívají primárně právě kvůli know how, ale také i třeba pro špičkovou infrastrukturu, kterou disponujeme. Podívejte se, co chystáme za novou službu.

VSHosting je již řadu let největším MSP (managed services providerem) ve Střední Evropě. Hostujeme například každý třetí český a slovenský ecommerce projekt včetně největších eshopů. Před dvěma lety jsme otevřeli vlastní datové centrum ServerPark, které jsme postavili bez jakýchkoliv kompromisů dle vize maximální spolehlivosti na zelené louce, porvali se s úřady a vše dotáhli do zdárného cíle. Navíc jsme jej postavili bez dotací, tedy bez peněz evropských občanů odvedených na daních. Rozšiřujeme naši síťovou infrastrukturu postavenou na výkonných a také drahých ? technologiích jako je Cisco Nexus řady 7000 či Juniper MX960 a další. Naše síť se rozšiřuje a je zapojena do stále většího množství evropských peeringových center (letos to bude 5-6 peering center v Evropě, mezi kterými jsou i největší jako je DE-CIX ve Frankfurtu). Z důvodu stále rostoucího množsví globálních klientů jsme začali před půl rokem stavět i vlastní CDN síť – momentálně fungující v Evropě a USA a aktuálně připravujeme rozšiřování CDN sítě dále po Evropě (Londýn, Madrid, Moskva) a chystáme Asii. Naše CDN se ukázala díky svým funkcím jako zajímavá alternativa i k řadě velkých CDN posktovatelům. VSHosting CDN budeme spouštět brzy pod vlastním brandem F1CDN.

Letos začínáme pracovat na projektu, který jsme pojmenovali Zerops. Celá podstata projektu vyplývá z vlastního jména. Chceme zajistit zákazníkům, kteří vyvíjejí moderní aplikace tzv. Zero Operations. Chceme, aby se klient nemusel o nic starat a současně infrastruktura myslela na vše, co je k produkčnímu provozu nutné a zároveň programátorům zajistila maximální pohodlí pro vývoj. Zerops je platform as a service cloud a jedna z mnoha inspirací vychází například z populární služby Heroku. Zerops chce myšlenku plně managovaných mikroslužeb dostat dál a využít k tomu získané know-how. VSHosting je zastáncem opensource myšlenky a od dob svého vzniku používá prakticky výhradně opensource software a od příštího roku bude část interních užitečných aplikací psaných v GoLang zveřejňovat komunitě také jako opensource pod MIT licencí.

Zerops tedy nepřichází s žádnou proprietální platformou nutící programátory měnit styl vývoje aplikací, na který jsou zvyklí. Nedává nám to smysl obchodně ani prakticky. Služba Zerops proto počítá se zajištěním platforem jako služeb u nejpoužívanějších SQL i NoSQL databazí (MariaDB galera cluster, MongoDB cluster, Redis Cluster a další), search engine (Elasticsearch cluster), messaging (RabbitMQ, ZeropMQ) a bude podporovat aplikace napsané v nejpoužívanějších programovacích jazycích jako je například PHP, Java, JavaScript, GoLang, Python, Ruby a další.

Oproti jiným cloudovým platformám bude Zerops připraven pro produkční provoz náročný na vysokou dostupnost. Nejen, že značnou míru spolehlivosti zajišťuje sama o sobě cloudová platforma, ale unikátem je fakt, že všechny aplikace budou provozovány v clusterovém režimu. Databáze tak nebude pouhá jedna instance MySQL puštěná v jednom kontejneru, ale Galera Cluster běžící v minimálně 3 kontejnerech v různých částí Zerops cloudu, díky čemuž je downtime i při poruše některého HW nodu v cloudu prakticky eliminován a dostupnost maximalizovaná.

Autoscaling je dnes už prakticky běžnou součástí všech vyspělých cloudových služeb a podobným řešením bude disponovat i Zerops, který bude na základě zvolených metrik (počet spojení / zátěž / počet dotazů apod.) automaticky škálovat výkon. Zerops nebude klienta či jeho vývojáře zatěžovat a umožní pohodlné sledování relevantních metrik, také bude možné nastavit automatické škálování či službu vyškálovat ručně dle doporučení zeropsu či svého uvážení. Zerops bude podporovat kombinaci horizontálního i vertikálního škálování pro nastavení maximálního výkonu pro konkrétní službu a v případě horizontálního škálování budou možnosti Zeropsu prakticky nevyčerpatelné a platforma si zakládá na tom, že uspokojí potřebu i větších projektů.

Aby byla myšlenka zero operations kompletní, bude Zerops vybaven i uživatelsky jednoduchým a volitelně automatickým procesem aktualizace platformy pro zajištění stálé bezpečnosti a aktuálnosti serverových aplikací – jinými slovy dojde k nastartování nových kontejnerů s updatovanou verzí některé serverové aplikace se zachováním uživatelské aplikace i dat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu ze strany uživatele a následně se původní kontejnery zruší. Zerops předpokládá i automatické optimalizace nastavení serverových aplikací (například u relačních databází jde o důležitou část operations) dle zvoleného výkonu kontejnerů.

Věříme, že si programátoři Zerops zamilují. Zerops bude podporovat i tooly jako je například GitLab. Nejen, že bude podporovat automatické deploye do infrastruktury Zerops, ale v Zeropsu bude možné provozovat i vývojové prostředí! Není nutné provozovat podobné nástroje u sebe, ale vývojové prostředí budou mít vývojáři k dispozici v Zerops cloudu. V Zeropsu pracujeme i na myšlence pokročilého zálohování – například v případě databáze je naším cílem poskytnout programátorům nástroj, který umožní vrátit stav databázového clusteru do naprosto libovolného času v minulosti až například měsíc zpětně. Potřebujete databázi dostat do stavu například z pondělí ve 4:22PM? Cílem Zeropsu je podobné funkcionality vývojářům umožnit na pár kliknutí. Chcete pouze některá data a nechcete nahrazovat produkční běžící instanci s například MariaDB (MySQL) Galera clusterem? Nevadí, při obnově vyberte spustit v nové instanci, kterou poté kdykoliv můžete na pár kliknutí opět zrušit :-). Vývojáři budou mít nad provozem infrastruktury neustálý přehled díky grafům z různých metrik a informace o stavu služeb, kdy nežádoucí provozní situace bude Zerops řešit automatizovaně a informovat uživatele. Krom dostupnosti přes API počítáme i s notifikacemi přes SMS či do slacku.

Zerops myslí i na bezpečnost. Veškeré klientské instance v Zeropsu budou striktně oddělené již na síťové vrstvě a počítáme i s možností spustit si službu Zerops Remote Access, který automatizovaně prostřednictvím OpenVPN zajistí možnost připojení programátora z počítače do privátní uzavřené sítě Zeropsu pro přímý přístup ke službám (například databáze apod) bezpečnou cestou.

Podobných vychytávek bude Zerops obsahovat celou řadu. Nebudou všechny dostupné ihned při spuštění, ale v dalších měsících postupně ano.

Zerops chce podpořit komunitu vývojářů, a proto core služby bude s výkonnostním omezením přístupný vývojářům či startup projektům trvale zdarma.

Pojďme nám pomoct vybudovat Zerops. Akuálně do týmu hledáme:

JavaScript vývojáře (Praha) – https://www.startupjobs.cz/nabidka/10349/javascript-vyvojar-pro-cloud-sluzby

Product Ownera (Praha / UK) – odkaz bude doplněn

Marketing Guru (Praha / UK) – odkaz bude doplněn


Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme