fbpx
vshosting~

Uvažujete o spuštění vlastního e-shopu? Pak máte před sebou několik rozhodnutí, která vám budoucí rozvoj byznysu mohou usnadnit, ale taky pořádně zkomplikovat.

Podívejte se, jestli se vám vyplatí pronajmout si hotové e-shopové řešení nebo si e-shop nechat vytvořit na míru, proč nepodceňovat hosting a jak si vybrat toho nejlepšího hostingového poskytovatele.

Co je to e-shop?

E-shop není jen to, co zákazník vidí na svém monitoru. V pozadí se odehrává mnoho procesů, které ovlivňují kvalitu zákaznické zkušenosti a tím i výnosnost e-shopu.

E-shop mimojiné sestává z kódu, který tvoří celou e-shopovou aplikaci, ale důležitou součástí e-shopu je i server, na kterém aplikace běží, konektivita, a v neposlední řadě i lidský faktor.

Komplexní přístup k e-shopům 

Ve vshosting~ se na každý e-shop díváme holisticky: klient nám předá svou e-shopovou aplikaci (tj. kód) a my ji důkladně zanalyzujeme. Hledáme slabiny aplikace, které mohou představovat problémy např. při vyšším zatížení e-shopu během intenzivní marketingové kampaně či sezónním výkyvu návštěvnosti. 

Na základě našich zjištění poskytneme klientovi a jeho vývojářům případná doporučení, co na aplikační straně zlepšit, a zároveň slabiny minimalizujeme pomocí návrhu toho nejvhodnějšího hostingového řešení a jeho architektury.  

Po migraci k nám na managed řešení se staráme o veškeré operations spojené s hostingem a serverovou infrastrukturou. Klient se tak může věnovat jen a pouze svému byznysu a může se vždy spolehnout, že jeho e-shop nejen běží, ale že běží rychle a bezpečně.

Tvorba e-shopu: pronájem vs. vlastní řešení

Začínající e-shopař si na začátku klade prostou otázku: kde ten e-shop vezmu? V dnešní době je možností mnoho, ale primárně jde o volbu mezi dvěma variantami: pronajmout si e-shopové řešení (např. od Shopsys nebo Shoptet) anebo si nechat e-shop kompletně vyvinout na míru.

Výhody pronájmu e-shopu

  • nízká cena (stovky korun měsíčně)
  • pro začátky plně dostačující 
  • stabilní řešení
  • nejsou třeba hlubší technické znalosti
  • jednoduchost nasazení
  • realizace je velice rychlá (funkční e-shop během několika málo minut)
  • poskytovatel řeší i legislativu (GDPR a spol.)

Výhody e-shopu na míru

  • vhodnější pro rychlou expanzi
  • individualizace dle potřeby
  • možnost použití mnoha plug-inů
  • možnost volby z široké škály frameworků (ale pozor při výběru, aby byl kompatibilní s cíli e-shopu jako např. vysoká dostupnost, škálovatelnost atd.) 
  • vlastnictví kódu (můžete ho přepisovat, prodat e-shop atd.)

Takže je lepší pronájem nebo vlastní e-shop? Jak praví anglickým jazykem ovlivněný klasik: To záleží. 

Je třeba zvážit, zda chcete mít menší e-shop (pronájem je super řešení) a tím to skončí, nebo jestli máte vizi rychlé mezinárodní expanze (tady už to zas tak super nebude). Důležité také je, jak moc specifické máte požadavky na podobu vašeho e-shopu (pokud velmi, doporučujeme e-shop na míru). U e-shopu na míru také musíte více řešit technickou stránku věci, legislativu a asi nikoho nepřekvapí, že vyžaduje řádově vyšší investici než pronájem e-shopového řešení.

Jedním z našich klientů je výše zmíněný Shoptet. Na e-shopovém řešení od Shoptetu funguje přes 18 tisíc internetových obchodů, a to od těch nejmenších – jednoproduktových, až po ty velké s tisíci produktů. Možnosti pronajímaného e-shopu si je možné vylepšit prostřednictvím nejrůznějších doplňků. Celé jejich řešení běží na našich serverech, čili o kvalitách a stabilitě tu nemůže být pochyb.

Varianty hostingového řešení pro e-shop

Pokud zvolíte pronájem e-shopu, vaše starosti o výběr hostingu tím končí (což neznamená, že vám nemůže dělat problémy), protože poskytovatel e-shopového řešení vám v celkovém balíčku hosting zahrne. Volba hostingového řešení i poskytovatele ovšem nemine e-shopaře, který se rozhodne nechat si vyvinout e-shop na míru. 

Co se hostingového řešení týče, máte na výběr ze čtyř variant: webhosting, VPS (virtual private server), dedikovaný server anebo managed server. Podívejme se na každou z nich blíže.

Webhosting

Webhosting je taková začátečnická klasika, protože jde o cenově nejdostupnější řešení s velmi rychlou a snadnou realizací. Jedná se o sdílený hosting, kdy např. 100 projektů se dělí o jeden server. Nevýhodou je, že návštěvnost ostatních 99 projektů může neblaze ovlivnit výkon toho vašeho a vy s tím absolutně nic neuděláte. Webhosting totiž neposkytuje žádné (nebo jen malé) garance a nemívá ultra rychlou (ani odbornou) podporu. Pro e-shop nebo jiný trochu náročnější web, který má za účel prodávat, proto webhosting jako řešení nelze doporučit.

VPS

V případě virtual private serveru má váš e-shop vyhrazené hardware parametry, tzn. s nikým se nedělíte o výkon. Cena je o něco vyšší než v případě webhostingu, ale výměnou získáte mnohem lepší kontrolu nad výkonem, větší pružnost řešení a dokonce i možnost spravované varianty. Proto je VPS podle našich zkušeností do začátku e-shopu zcela vhodné.

Dedikovaný server

Pokud potřebujete vyšší výkon než poskytuje klasické VPS, vyplatí se vám investovat do vlastního fyzického vyhrazené řešení, tj. dedikovaný server. U dedikovaného serveru máte plnou kontrolu nad jeho výkonem a jednotka výkonu vás při objemu, kdy přechod na „dedikáč“ má smysl zvažovat, navíc vyjde levněji než u VPS.

Managed server

Managed server je vlastně dedikovaný server zároveň s kompletní správou. Pokud nechcete řešit vlastní DevOps, soustředit se pouze na svůj byznys a přesto mít jistotu, že váš e-shop bez problému poběží, je managed řešení tou nejlepší volbou.

Správa serveru

Pokud si e-shop necháte vyvinout na míru, můžete se setkat od vývojářského studia s nabídkou, že vám ho budou i spravovat (včetně hostingu). Dle naší zkušenosti toto, až na čestné výjimky, není optimální, protože správa není hlavní činností tvůrce aplikace, ten se snaží si ji co nejvíce zjednodušit. Oproti tomu poskytovatel hostingu, který se věnuje primárně správě vašeho serverového řešení, má jako prioritu co nejvetší bezpečnost. 

Z tohoto důvodu ve vshosting~ doporučujeme oddělit dodavatele aplikace (vývojářské studio apod.) od správce serverového řešení (firma specializující se na hosting).

Jak na výběr hostingového poskytovatele

Zvolit správného hostingového poskytovatele je důležitější, než si mnoho e-shopařů myslí. Mnoho z nich se rozhoduje pouze podle ceny a teprve při prvním výpadku zjišťují, že co ušetřili, vzápětí „zaplatí“ i s úroky na ušlém zisku. 

Samozřejmě, že na ceně záleží, ale kromě ní doporučujeme při výběru hostingového poskytovatele dbát na reference od ostatních e-shopařů, které vám mnohé napoví. Dalším důležitým faktorem jsou smluvní garance jednotlivých poskytovatelů – garantují vám dostupnost na 99 %? rychlé reakční doby při problému? rychlou opravu serveru pokud se něco pokazí?

Nezanedbatelná je také úroveň podpory – může být klidně dostupná nonstop, ale pokud telefon zvedne brigádník, který o serverech ví asi tolik jako o aerodynamice sojky obecné, asi vám to nebude příliš platné. Ve vshosting~ jsme si toho dobře vědomi a proto jsou přímo u nás v datacentru neustále k dispozici seniorní administrátoři a technici.

V neposlední řadě je také vhodné ptát se, jak je hostingový poskytovatel připraven řešit výpadky. Protože jestli je něco jisté, tak to, že každý server se jednou porouchá.

Výpadkům lze v mnoha případech předcházet. U těch neočekávaných je zásadní co největší rychlost řešení problému (popř. volba takové infrastruktury, která výpadek okamžitě řeší přesměrováním výkonu). Důležité je vhodné nastavení vnitřních procesů, redundance přímo v rámci řešení (záložní servery apod.), správná softwarová architektura a síťová bezpečnost (tj. ochrana proti kyberútokům).

Co si z toho odnést

1) Stanovte si už na začátku, kam s e-shopem míříte

2) E-shop na sdílený webhosting nepatří

3) Oddělte vývojáře a správce e-shopu

4) Při výběru poskytovatele se dívejte na reference a smluvní garance


Damir Špoljarič

Léto je v plném proudu, makáme o sto šest a zlepšujeme služby a infrastrukturu na mnoha frontách. Podívejte se, co se je u nás nového.

Aplikační ochrana

Dokončujeme novou ochranu pro Managed Servery s názvem L7 DDoS Protect, která bude klienti chránit před http floody, SQL injections a dalšími útoky. Jde o unikátní ochranu, která je plně decentralizovaná a kterou si vytváříme, stejně jako úspěšnou službu DDoS Protect, zcela sami s naším týmem síťových specialistů a C vývojářů.

Rozšíření CDNky a nové DNSko (CloudDNS)

Rozšířujeme naši CDN do další lokality, kterou bude Singapur. Půjde o první lokalitu v Asii, do které se vshosting~ CDN rozšíří. Instalaci nového popu v Singapuru očekáváme v září.

Pracujeme také na řadě nových funkcí CDNky. Již brzy bude CDN podporovat webp formát pro další zrychlení načítání obrázků, purgování souborů přes API, provádět resize obrázků „on the fly“ a jejich následné zacachování a budeme také podporovat PUSH CDN s přístupem přes Object Storage (S3 API) a mnoho dalšího.

Během léta také dojde k migraci DNS na nové CloudDNS, které bude zaintegrováno v klientské zóně, bude dostupné klientům i přes API. CloudDNS bude využívat naši globální anycast CDN síť.

Rozšíření sítě o další globální 100Gbps upstream

Na konci léta nebo začátkem podzimu budeme realizovat další 100Gbps upstream k Tier1 operátorovi do zahraničí pro další zvýšení robustnosti sítě vshosting~.

Noví klienti

Máme velkou radost, že k vshosting~ přes léto migrují další významené internetové projekty. Můžeme jmenovat například FootShop, telekomunikačního operátora WIA, agentury BlueWeb a Proof&Reason nebo firmy CBRE či obchody24.cz.

Nové dedikáče a populárnější NVMe disky

Během léta představíme nové konfigurace dedikovaných serverů. Nově se lze těšit například na servery s procesory XEON E-2100 s až 128GB RAM a 2x NVMe disky. Obecně NVMe disky jsou čím dál populárnější a během léta instalujeme desítky nových managed serverů právě s NVMe disky, často zejména pro velmi vytížené databázové servery. 

Zkouška blackoutu a příprava na třetí etapu datacentra

Tento týden proběhla zkouška blackoutu včetně simulované souběžné poruchy diesel generátoru. Vše dopadlo dle očekávání na jedničku. Chystáme se také na poslední rozšíření kapacity datacentra.

Zájem o Kubernetes stále roste

Naše služba Platform for Kubernetes je čím dál populárnější. Nově například tuto službu zajišťujeme pro populární Shopsys Framework.

Chystaný Affiliate program

Na podzim představíme náš první oficiální affiliate program. Prozatím bude určen pouze pro dedikované servery, ale postupně ho rozšíříme i na všechny ostatní služby.

Čeká nás stěhování

Před časem se náš obchodní a marketingový tým stěhoval do dočasných kanceláří na Václavském náměstí (coworking WorkLounge) a to z kapacitních důvodů: už téměř rok se do ServerParku nevejdeme. Již brzy otevřeme další moderní pobočku vshosting~ v Praze pro obchod, marketing a vývojové oddělení pro až 60 lidí.

Hezký zbytek léta přeje,

Damir Špoljarič

CEO


Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme