fbpx
Damir Špoljarič

Prosinec byl ve znamení probíhající vánoční sezóny, ve které se tradičně řešily špičky v návštěvnosti e-shopů, které zažívaly nejkritičtější období v roce. U některých e-shopů se projevila slabá místa v aplikaci, které bylo nutné ve spolupráci našich adminů a vývojářů klientů optimalizovat, případně navýšit výkon infrastruktury. Mnoho velkých e-shopů, které spravujeme, ale bylo letos podle našich doporučení (a to jak z pohledu infrastruktury, tak z pohledu testovacího prostředí a performance testů) na vánoční sezónu dobře připraveno.

V prosinci se nám podařilo produkčně zprovoznit naší CDN pro Evropu a USA. Celý koncept CDN nás tak zatím stál několik set hodin času, a to jsme stále s CDNkou na začátku. Ladění CDN se ukázalo jako náročnější z pohledu sítě a také z pohledu jednání s některými velkými TIER1 operátory, se kterými bylo nutné, často zdlouhavě, domlouvat individuální nastavení propojení a BGP komunit. První globální klient nám z CDN již běží a načtení stránky se v USA zkrátilo průměrně o několik vteřin na ~1,5 – 2 vteřiny, což je prakticky stejná hodnota jako v Evropě. V této souvislosti jsme rozšířili naší infrastrukturu do Los Angeles a New Yorku.

Čím dál častěji zaznamenáváme požadavky na implementaci podpory pro http/2 a vzrůstající počet požadavků je také na Let‘s Encrypt. Mnohdy jsou tyto požadavky nekompatibilní se staršími verzemi operačního systému (požadavek na prehistorické verze některého SW ze strany klienta). Objevil se první požadavek na instalaci PHP 7.1, která zatím není podporována.

V našem labu jsme testovali některé nové technologie, mezi které patří například Netflix/dynamite, jako zajímavější alternativa pro redis / memcached cluster. Produkčně jsme dynamite nasadili již na naši novou službu CloudMail. Naším testem prošla také PostgreSQL 9.6 a Postgres-XL – oboje letošní novinky. Test se zaměřoval především na možnost clusterování a zajištění vysoké dostupnosti v náročných systémech. Bohužel ani jeden produkt jsme zatím neshledali vhodným pro produkční provoz, který je extrémně náročný na spolehlivé škálování či high-availability. Z tohoto pohledu se například Galera cluster (MariaDB) jeví zatím podstatně lépe.

Spoustu úsilí věnujeme přípravě nové platformní služby, o které vás budeme informovat tento rok, a dalšímu rozvoji páteřní sítě. Objednali jsme nové routery MX480 (premium edice – plně vnitřně redundantní), vyvíjíme nové prvky síťové bezpečnosti a testujeme nový HW na rychlá propojení storage se servery s nejnižšími možnými latencemi (například 100Gbps technologie omni-path od Intelu).

ServerParku úspěšně plníme II. etapu datacentra a v prosinci proběhla rozsáhlejší zkouška spolehlivosti diesel generátorů před zimními mrazy. Vše proběhlo v pořádku.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme