fbpx
Damir Špoljarič

Před pár dny oslavil vshosting~ 12. narozeniny. Neustále provádíme plánování nových služeb, zlepšování a vymýšlíme, čím se odlišit od konkurence a co nového udělat pro naše klienty. Naši vizi pro další rozvoj vshosting~ tímto nyní zveřejňujeme, ať víte, na co se můžete těšit a kam vshosting~ směruje.

Rekapitulace 12 let fungování

Za uplynulých 12 let se nám podařilo vybudovat největší českou a slovenskou firmu poskytující komplexní managed služby. Mezi naše největší přidané hodnoty, oproti jiným společnostem, patří kvalitní a robustní infrastruktura – vlastní datové centrum a špičková péče našich odborníků. Tyto dvě hodnoty jsme začali stavět na první místo a přizpůsobili tomu vše.

Zkrátka vshosting~ zajišťuje klientům s online aplikací individuální infrastrukturu, o kterou je plně postaráno a zajištěno řešení při jakýchkoliv mimořádných situacích. Klient se tak může soustředit pouze na vývoj aplikací a svůj primární byznys. Nikdy jsme nekonkurovali nejnižší cenou lowcostovým poskytovatelům. Prioritou je kvalita, komplexnost a spolehlivost.

Podařilo se nám uspět u klientů nejrůznějších oborů. Nejcitelnější růst se nám však podařil v e-commerce segmentu, pro který je spolehlivá a stabilní serverová infrastruktura, o kterou je perfektně a komplexně postaráno, často absolutní prioritou. Hostujeme tak již více než 40 % všech online e-shopů v ČR a SR. Když si na Facebooku přečtu komentář od majitele Shoptetu, tedy provozně dost náročného projektu: “Po těch dvou letech můžu s klidem říct, že přejít k vshosting~ bylo to nejlepší rozhodnutí, co jsme udělali :-)”, tak to beru jako hřejivý důkaz toho, že to děláme dobře.

Každý rok jsme zaznamenávali více než 20% růst, což bylo často vykoupeno řešením některých služeb, které byly sice pojaty technicky spolehlivě pro klienty, nicméně z našeho pohledu se některá řešení ukázala jako nekoncepční z hlediska dlouhodobého rozvoje. Zkrátka je bylo potřeba mít co nejdříve hotové.

Díky těmto zkušenostem jsme začali postupně nekoncepční věci nahrazovat novými a lepšími řešeními. Například jsme letos zmigrovali staré poštovní řešení na centrální a moderní mailové řešení CloudMail a oznámili jsme End Of Life služby sdíleného webhostingu HostingPark, kterou nahrazuje naše služba SnackHost.com (Cloud Hosting). 

Co nás čeká v dalším období?

Stále více se budeme zaměřovat na managed služby a rozšíříme portfolio poskytovaných služeb v tomto segmentu s bližším zaměřením na potřeby klientů a potřeby moderních aplikací. Letos jsme začali například poskytovat službu Managed Platform for Kubernetes a další přineseme brzy (například Managed DB clustery a další řešení pro kontejnerizované aplikace).

Představíme rovněž rozdělení podpory managed služeb dle rozsahu služby a podporovaných aplikací do několika kategorií pro větší přizpůsobení potřebám klienta – pro méně náročné managed řešení variantu nákladově optimální služby a pro klienty s náročným řešením variantu s maximální podporou potřebných aplikací.

Z pohledu komplexnosti našich služeb budeme nejen našim klientům z e-commerce segmentu dále rozšiřovat služby pro zabezpečení serverů před útoky a pro podporu expanze klientů do zahraničí (rozvoj vshosting~ CDN). V nejbližších měsících (prosinec nebo leden) budeme instalovat nové CDN POPy v Londýně a příští rok rovněž ve východní Evropě.

Intenzivně se budeme od začátku dalšího roku zaměřovat na polský trh, což jsme si určili jako naší obchodní prioritu #1. Polský trh je z pohledu potenciálních klientů podobně velký jako český a je zde obrovský potenciál k růstu. V první polovině roku 2019 plánujeme v Polsku otevřít pobočku pro lokální obchodní a marketingové aktivity. Náš cíl je stát se do konce roku 2021 let jedničkou na polském trhu hostingových managed služeb.

Před lety jsme udělali rozhodnutí jít cestou vlastní infrastruktury. Postavili jsme vlastní datové centrum ServerPark a letos jsme upgradovali páteřní síť na 100Gbps technologii včetně prvního 100Gbps upstreamu do zahraničí k Tier1 operátorovi (Telia Sonera). Celková kapacita sítě přesahuje 1Tbps. Aktuálně jednáme s dalšími zahraničními operátory o dalších 100Gbps propojích, které bychom chtěli realizovat na začátku nového roku.

Velký projekt z pohledu časové náročnosti a finanční investice bude další datové centrum ServerPark DC2, které bude svým konceptem unikátní. Půjde o první stejnosměrně napájené datacentrum ve střední Evropě s využitím výhradně freecoolingu.

V tomto datovém centru již nepočítáme se servery od tradičních výrobců, ale budeme používat po vzoru Google, Facebooku a dalších své vlastní servery přizpůsobené na výhradní freecoolingový provoz, které nám rovněž pomohou snížit investiční náklady do nové infrastruktury a zvýší využitelnost datacentra (nepůjde o tradiční „rackmount“ servery). Nové datové centrum je koncipováno na obrovskou efektivitu – PUE ~1,1, což bude o 30 % efektivnější než ServerPark DC1 a až o 100 % efektivnější než jiná starší datová centra dřívějších generací.

Před námi je však ještě spousta plánování a projektování a realistický termín pro otevření datacentra je rok přelom 2021 a 2022. Další datové centrum budujeme nejen kvůli tomu, že nechceme být závislí (ani s našimi záložními lokalitami) na provozovatelích datacenter třetích stran, ale zejména kvůli kapacitě. Datové centrum bude využíváno pro managed služby, dedikované servery, naše cloudové služby a Zerops.io a bude stejně jako ServerPark DC1 určeno pro klienty střední Evropy.

Těší nás fakt, že většina nových klientských managed řešení je realizována ve virtuálním prostředí našeho cloudu a to včetně rozsáhlých clusterových technologií. Klienti tím získávají výhodu okamžitého vertikálního škálování. Data jsou umístěna na storage technologii (aktuálně CEPH v13) s redundancí N+2 s fullSSD rychlým polem, high-availability všech serverů v cloudu na úrovni hypervizoru (při poruše části cloudu okamžitý start v jiné části cloudu) a další.

Do konce roku 2019 budeme chtít v cloudu realizovat více než 85 % nových managed řešení. Kromě zmíněných výhod pro klienty budeme rovněž společně lépe čelit například zdražování elektrické energie (v roce 2019 o více než 60 % na silové elektřině – nejvyšší cena na trhu za posledních 7 let).

Intenzivně pracujeme na nových zlepšeních z pohledu pohodlí pro klienty. V lednu spustíme novou klientskou zónu, do které budeme postupně integrovat existující služby jako CloudMail, CloudDNS (včetně přenesení DNS servery PLESK klientů na centrální CloudDNS ovládající DNS přes API PLESK serverů) a CDN s možností online objednávání, rušení, navyšování apod.

Kromě klientské zóny dojde ke zjednodušení velkého množství procesů a to také již v příštích měsících – nové přehlednější smlouvy a možnost objednávání upgradů či jiných služeb pouze s online odsouhlasením bez zbytečných papírových dodatků. V dlouhodobém výhledu máme za cíl integrovat i některé stávající nástroje do klientské zóny, zejména Managed Tools a vytvořit tak jednotné místo, kde uživatelé najdou vše potřebné.

Damir Špoljarič, CEO


Damir Špoljarič

Média jsou poslední měsíce plná informací o zdražování elektřiny pro domácnosti. Více než domácností se ovšem zdražování týká firem a velkých odběratelů, kteří jsou na elektřině závislí – jako například datacentra.

Vývoj cen elektřiny

V roce 2018 rostou ceny elektřiny výrazně rychleji než v minulých letech. Za elektřinu letos platíme nejvíce za posledních šest let. Mezi příčiny patří zdražování emisních povolenek, růst cen černého uhlí a zemního plynu a také silná poptávka po energiích na světových trzích. Ceny stoupají v celé Evropě a česká ekonomika nejvíce kopíruje tu německou, kde nákupní ceny meziročně vzrostly zhruba o třetinu. Na burze cena za jednu megawatthodinu (MWh) překročila 50 EUR s tím, že na začátku roku 2018 byla cena 30 EUR.

Jen pro porovnání – v září 2017 jste za megawatthodinu zaplatili 955,- Kč. Oproti tomu v září 2018 je to 1 469,- Kč. 

Graf vývoje ceny elektřiny za poslední rok (v CZK za 1 MWh, zdroj: kurzy.cz)

Datacentrum čerpá velké množství elektřiny

I přesto, že mají datacentra záložní zdroje energie, elektřina z veřejné sítě je hlavním zdrojem pro běžný provoz. Je totiž stále řádově levnější než vyrábění energie z diesel generátorů.

Zdražení je navíc umocněno takzvanou nonIT spotřebou datacentra (spojováno s PUE), což jsou náklady, které nejdou přímo na IT vybavení, ale na podpůrné systémy (chlazení, energetické ztráty na UPS a další).

Bohužel, experti předpovídají do budoucna další zdražování elektrické energie.


Damir Špoljarič

Tento článek přináší nahlédnutí do našeho interního strategického rozhodování, proč jsme se rozhodli jít složitou cestou vlastní infrastruktury včetně stavby vlastních datacenter či vývoje vlastního hardware. 

Jak to dělají v zahraničí?

Když se podíváme na různé zahraniční společnosti zabývající se poskytováním cloudových služeb, nalezneme různé koncepty. Někteří volí pronajatou infrastrukturu jako službu (např. Heroku v AWS), někteří šli cestou vlastní infrastruktury – OVH a další. U některých vidíme změnu konceptu – RackSpace přechází z vlastní infrastruktury do Amazonu, Dropbox naopak přešel z Amazonu na vlastní řešení.

U těchto firem jde často o rozhodnutí na základě nákladů, kdy se zkrátka od určité velikosti vyplatilo řešit si infrastrukturu vlastními silami. Druhým důvodem je outsourcovat “komoditní” část a soustředit se pouze na vývoj vlastních služeb s přidanou hodnotou, což je také platný argument.

Naše cesta k vlastní infrastruktuře

Před podobným rozhodnutím jsme stáli i my a došli jsme, po dlouhém uvažování a plánování, k závěru jít cestou vlastní infrastruktury. Je to cesta, která je z určitého pohledu rizikovější a zcela jistě investičně náročnější a při aktuální velikosti firmy to nemusí dávat příliš smysl ani z pohledu provozních nákladů.

Pro služby vshosting~ na trhu střední Evropy (a od příštího roku také pro Zerops.io) využíváme primárně lokality umístěné v České republice. Postavili jsme zde naše první datové centrum a druhé datové centrum momentálně plánujeme. Kromě datového centra řešíme vlastními silami i kompletní síťovou páteřní infrastrukturu a to včetně strategických částí optických tras.

Co nás k tomu vedlo? 

A) RIZIKOVOST

Prvním impulsem, proč se oprostit od pronajaté infrastruktury, je rizikovost. Zakládáme si na kvalitních službách a byť to zní jako klišé, tak toho jde docílit pouze tak, že jste schopni řídit riziko provozu ideálně až k dodávce energie na vysokém napětí. Koncept poskytování cloudových, kolokačních a podobných služeb je z pohledu SLA změť omezených záruk a realita je taková, že plnou výši způsobených problémů reálně nikdo negarantuje. Jako ukázku doporučuji prostudovat standardní SLA Amazonu – zejména část, že při výpadku 7 a více hodin v měsíci dostanete slevu 30 %.

Nikdy jako klient nevíte, zda dodavatel (ať už datacentra nebo cloudových služeb) řeší vše tak, aby eliminoval všechna možná rizika provozu. Nevíte, zda provádí revize všech zařízení datacentra jak má a vlastně do toho nemáte možnost nijak reálně nahlédnout. U vlastní infrastruktury si rovněž můžete dovolit zainvestovat do “zbytečné” redundance navíc i u věcí, u kterých víte, že jsou provozně rizikovější a tedy ohrožují i váš byznys. My jsme takto zainvestovali do redundance chlazení N+2. I když je riziko výpadku dvou chladících jednotek během několika hodin určitě malé, tak jsme se s tím v reálném provozu už potkali.

Stejné důvody panují i u provozování vlastní páteřní sítě, kdy jsme sice odkázáni jakožto operátor na další operátory v Internetu, se kterými jsme propojeni, ale na tomto principu je ostatně založen celý Internet a riziko se snižuje tak, že je propojení realizováno s více sítěmi v rámci dynamického routingu.

B) NÁKLADY

Výše jsem popisoval, že vlastní infrastruktura u firmy naší velikosti je provozně i investičně nákladnou záležitostí. S růstem firmy nicméně vlastní infrastruktura dává větší smysl, což je umocněno i tím, že infrastrukturu máme možnost plánovat a hledat optimální cesty. Z tohoto důvodu vznikl nápad na stavbu datacentra ServerPark DC2, které bude realizováno na principu stejnosměrného napájení. Kombinací nepřímého a přímého freecoolingu s adiabatikou (dochlazování odpařováním vodní mlhy na výměníku chlazení) a s konceptem vlastních serverů zajistíme zvýšení kapacity datacentra na řádově desítky tisíc serverů a výrazné provozní úspory na spotřebě elektrické energie. Vyjádřeno v číslech – úspora nákladů oproti využití infrastruktury třetí strany bude ve výši cca 40 – 45 %.

Lokality mimo střední Evropu

S plánovanou expanzí do zemí jako je například UK budeme řešit lokální infrastrukturu. Nemáme (zatím) ambice realizovat stavbu datového centra mimo Českou republiku, tudíž v zemích mimo střední Evropu počítáme s nutností využití datacentra třetí strany, zbytek infrastruktury budeme však nadále řešit vlastní cestou. Vyplývají z toho výše zmíněné nevýhody (nemožnost řízení provozu datového centra), nicméně u služeb typu Zerops.io toto budeme kompenzovat provozem ve více nezávislých lokalitách. Zjednodušení zajistí i fakt, že Zerops.io je technicky připraven na provoz na kompletně ploché infrastruktuře na jednotném hardware. 

Nevýhody vlastní infrastruktury?

Provoz vlastní infrastruktury klade obrovské personální a znalostní nároky. Je velmi jednoduché se spálit a způsobit technický problém jen vlivem menších zkušeností než by tomu bylo v případě pronajaté infrastruktury u zkušeného poskytovatele. Kromě vývoje vlastních služeb s přidanou hodnotou tak řešíme i provoz té “spodní” infrastruktury (datacentrum, síť), což přináší náklady a stres, ale víme, proč to děláme. Chceme být i nadále prémiovým poskytovatelem.

Damir Špoljarič
Co-Founder & CEO
vshosting~ / SnackHost / Zerops.io 


vshosting~

Převzato z časopisu EXEC společnosti Shopsys.
Počítá se každá vteřina, a to doslova – podle statistik společnosti Akamai, světově největší cloud delivery platformy, 47 procent zákazníků e-shopů očekává, že se web načítá do dvou vteřin. Když proces trvá déle než 3 vteřiny, 40 procent zákazníků e-shop rovnou opustí. A až u 79 procent nakupujících, kteří jsou nespokojeni s výkonem webu, je výrazně nižší pravděpodobnost, že si ve stejném e-shopu něco koupí v budoucnu. 

Problémy s dobou načtení stránky tak v některých případech mohou vést ke ztrátám i v milionech korun. Když je e-shop pomalý, logická dedukce jeho manažerů je přidat výkon připojením dalších serverů a procesorů. Někdy se tak stává, že má e-shop hodně výkonu, a platforma je i tak pomalá, protože dělá něco jinak, než by měla. 

Výkonnost je totiž mince se dvěma stranami. Na jedné z nich je samotné fungování platformy, na straně druhé pak servery. Problematika se točí kolem tří zúčastněných stran – e-shopu, programátora platformy a poskytovatele hostingových služeb. Spolupráce mezi všemi třemi ne vždy funguje správně a dochází k problémům, nejviditelněji při pomalém načítání webu. Administrátoři serverů hází vinu na špatně naprogramovanou platformu, programátoři se pak vymlouvají na zle fungující servery. 

„I když máte super aplikaci na pomalém železe, bude pomalá. Nicméně, z pohledu výkonnosti, když je e-shop pomalý, je snazší říct, že to chce silnější železo než platformu optimalizovat. Často i levnější. Problémem je, že jde o strašně komplexní téma. Majitele e-shopu to často nezajímá a jen řekne, že potřebuje, aby e-shop fungoval, ať to někdo nějak zařídí,“ popisuje Damir Špojlarič, spoluzakladatel a CEO vshosting~ specializujícího se na managed serverové služby. 

Programátoři nemají pečovat o server

Serverovým službám se Špoljarič profesně věnuje již přes 13 let a dle jeho slov je na tuzemském trhu běžnou situací, že se serverům nevěnuje dostatečná pozornost. Ty nejmenší e-shopy využívají platformy jako Shoptet, kde vše funguje na pár kliknutí. S dalším rozvojem si online obchody najímají vlastního zaměstnance, který servery spravuje.

Být však závislým na jednom člověku (který například jezdí občas na dovolenou a přes víkend nezvedá telefon) se může vymstít nedostatečnou rychlostí řešení krizových situací. A zároveň se často stává, že e-shopy mají vývojáře, kteří platformu naprogramují a současně také spravují servery. To však není úplně správně. 

„Snažíme se klientům vysvětlit, že programátor nemá dělat všechno. Programátor se má soustředit na vývoj co nejkvalitnější aplikace a nemá se starat o provoz serverů. Jsou to administrátoři serverů, kteří musí zabezpečit minimální riziko výpadku e-shopu, například i během hackerských útoků. Provozovatelé e-shopů musí pochopit, že administrátoři jsou odpovědni za provoz, programátoři zajišťují vývoj platformy. A obě skupiny musí fungovat spolu,“ vysvětluje Špojlarič. 

Pokud o výsledném procesu a fungování platformy a serveru rozhoduje jen administrátor nebo jen programátor, je to špatně – většinou to dopadne tak, že platforma narazí na své limity či nějaký naprosto fatální provozní problém. Pokud spolu komunikují, uzavřou kompromis a z toho těží i samotný e-shop. 

Poznejte svoje limity

Základním předpokladem, jak krizovým situacím předejít, je zjistit limity platformy, na které e-shop funguje. „V lidské řeči – kolik návštěvníků platforma zvládne při stávajícím kódu a co se stane, když budeme muset tento počet navýšit. Přidám výkon a množství serverů? Co se stane, když kód nebude stačit? Kdo situaci sleduje a vyhodnocuje, mám vlastního člověka ve firmě, je to hostingová firma nebo někdo další?“ jmenuje Špoljarič otázky, na které by e-shopy měly znát odpověď. 

Spousta e-shopů tyto limity jednoduše nezná, běží na jednom serveru a je s tím spokojena – dokud nepřijde krizová situace. Dlouhodobé podceňování investic do rozvoje přináší negativní následky. S programátorem je nutné zmiňované faktory definovat předem a verifikovat by je měl i zástupce síťového oddělení nebo někdo se zkušenostmi s DevOps (development and software operations). Programátoři totiž běžně zkušenosti z provozu nemají, místo toho rozumějí kódu. Aby platforma fungovala správně, musí verifikovat návrh obě strany, udělat podrobnou analýzu a zjišťovat souvislosti. A to ještě předtím, než se začne platforma psát. 

Škálujte, když to dává smysl

Když e-shop zná svoje limity, může se díky tomu připravit na očekávaný vývoj, tedy zejména další růst, s čímž souvisí škálování platformy. Na výběr jsou dvě možnosti. V případě vertikálního škálování jde o přidávání „železa“ – nových procesorů a serverů. U horizontálního škálování jde především o paralelizování přidávání výkonu, což umožňuje využít větší možnosti škálování a nebýt limitován možnostmi maximálního výkonu jednoho serveru. U horizontálního škálování je však nutné, aby tento moderní způsob škálování podporovala především aplikace e-shopu a zvolené technologie. 

„Zároveň by si provozovatelé e-shopu měli uvědomit, že škálování není jediný atribut, na který by se měli vývojáři soustředit. Pokud například počítáme s životnostní aplikace dva až tři roky, nemá smysl zvyšovat náklad vývoje o stovky procent jen proto, aby šel e-shop naškálovat o tisíce procent. Je dobré zaměřit se i na bezpečnost a další atributy aplikace,“ dodává Špoljarič. 

Výkonnost ze strany infrastruktury

V první řadě by se podle něj měli provozovatelé e-shopů aktivně zajímat o infrastrukturu, na které běží. Manažeři by měli rozumět alespoň základním metrikám – jak systém funguje, jak je zabezpečený, jak často se dělá update, kdo a jak situaci monitoruje. Pokud rozumí i zátěži serverů apod., není to na škodu, ale podrobný monitoring platformy mají zajistit administrátoři či hostingový poskytovatel. 

S problematikou souvisí garance, které nabízí poskytovatel infrastruktury. „Manažeři garance často neřeší, přitom návaznost na providera je velká. Není to jak s mobilním operátorem, který když mě naštve, jednoduše vyplním formulář a provedu si číslo jinam. Převádět platformu nebo aplikaci je vždy náročné, zdlouhavé a nákladné. Zázemí je třeba mít dobře rozmyšlené, visí na něm celý byznys,“ radí Špoljarič. 

Výkonnost ze strany platformy

Jak již bylo zmíněno, celá problematika kolem výkonu e-shopu nesouvisí jen se servery, ale i se samotnou platformou. „Co manažeři často nevědí a je potřeba jim hodně zdůrazňovat, je fakt, že vývoj aplikace je kontinuální proces. Aplikace zastarává a po pár letech přestane fungovat podpora ze strany operačního systému serveru pro verze technologií, na kterých je aplikace e-shopu vytvořena. Zpočátku dojde ke ztrátě možnosti mít co nejdříve nasazené bezpečnostní aktualizace na serveru, po delším čase nejsou už možné žádné aktualizace a následně je aplikace technicky s novými verzemi operačního systému již dokonce nekompatibilní. Je potřeba vědět, že aplikace má životnost a tu je potřeba s vývojáři mít předem určenou a obchodně spočítanou z pohledu investice do aplikace. Životnost aplikace by měla být 3 až 5 let,“ uzavírá Špoljarič. 

Autorem článku je Matěj Kapošváry. Článek byl publikován v časopisu EXEC (7-2018), který vydává společnost Shopsys.


Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme