fbpx
vshosting~

Peering je v internetovém pojetí propojení 2 internetových operátorů, kteří si vzájemně přes routovací protokol BGP vymění informace o svém autonomním systému, IP adresách a sítích svých klientů, které propagují do Internetu. Díky peeringu dvou operátorů je tedy zajištěno, že data tečou mezi těmito operátory napřímo a pro klienty obou operátorů to tak znamená, že je propojení rychlé.

Pokud někdo s někým nemá peering, data si hledají přes dynamické routování BGP, na kterém je založena funkčnost celého Internetu po celém světě, cestu přes jiné operátory a data tak tečou cestou delší, což zvyšuje datové latence.

Aby se usnadnilo propojování operátorů, vznikají po světe tzv. „peerigová centra“. V České republice to je NIX.CZ. Peeringové centrum si lze představit jako velký switch, který na L2 vrstvě zajišťuje, že jsou všichni propojeni se všemi. Reálná funkčnost peeringu je ale řešena až následně na úrovni routování, kdy oba operátoři navazující peering nastaví ve svém routeru příslušná nastavení protistrany, tedy druhého operátora. Peeringové centrum vše ulehčuje jen po fyzické stránce, aby nebylo nutné mít s každým operátorem vyhrazené propojení, což je nekoncepční. V takovém případě by museli mít všichni operátoři propojení se všemi a bylo by to velice nákladné.

Čím dál více se z peeringu stává předmět obchodního jednání mezi operátory, kdy operátoři vzájemně jednají o tom, pro kterou stranu je peering cennější, kdo by měl komu začít platit apod. Občas tato jednání bývají zdlouhavá a náročná. Však také mnohá jednání o peeringu spolu vedou vzájemní konkurenti. Peering je však nutná neutrální technologická spolupráce operátorů, bez které by Internet neexistoval. Obdobně existují restriktivní požadavky operátorů, kteří mohou pro navázání peeringu s protistranou žádat například propojení ve více peeringových centrech (tedy i v několika zemích), určitý poměr odchozího/příchozího trafficu apod. Pro určování peeringové politiky operátora se vžil pojem „peering policy“, kterým poskytovatel deklaruje, jaká je jeho peeringová politika. Politika VSHostingu a zatím ještě stále většiny operátorů je otevřená, tedy open peering policy. VSHosting tedy peeruje bezplatně s každým operátorem, který o to požádá. Věříme, že otevřená peeringová politika firmy přispívá k rychlejšímu rozvoji Internetu a vyšší kvalitě propojení.

VSHosting je od roku 2008 člen peeringového centra NIX.CZ a od roku 2009 dalších evropských peering center (např. SIX.SK na Slovensku).

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme