fbpx
Damir Špoljarič

Proč je rychlý web důležitý?

Chcete dostat co nejvíc návštěvníků na svůj web a chcete, aby tam aspoň chvíli zůstali? Pak je třeba, aby váš web byl co nejrychlejší. Rychlost načítání je jedním z faktorů, které ovlivňují jak se web umisťuje ve výsledcích vyhledávání. Pomalé načítání webu je navíc hlavním důvodem, proč návštěvníci, kteří už se na web dostali, zase rychle odejdou. A co když pomalý, nebo dokonce nefunkční web poškodí vaše podnikání?

Uživatelé navíc čím dál tím víc přistupují na web z mobilních zařízení, kde je pomalé načítání ještě více citelné než na desktopové verzi.

  • 47 % uživatelů očekává, že se stránka načte do 2 vteřin
  • 40 % uživatelů odchází po 3 vteřinách načítání
  • 46 % online uživatelů se rozhoduje zdali se na web vrátí na základě jeho rychlosti
  • Optimalizovaný web by se měl načíst do 3 vteřin

Tento článek obsahuje shrnutí nejdůležitějších bodů, které zazněly na přednášce Davida Lintimera, Senior Server Specialisty ve vshosting~, během E-shop Summit a Expo 2018.

Jak rychlý je vlastně váš web?

Rychlost webu vám pomůže změřit několik nástrojů:

Pokud vám vyšla rychlost načítání větší než 3 vteřiny, věnujte rychlosti svého webu zvýšenou pozornost. Za problémem může stát mnoho faktorů. Tohle jsou ve stručnosti ty nejčastější:

Přílišná velikost stránky

Čím větší stránka je, tím déle se načítá. Ideální velikost stránky je do 3MB. Velikost stránky ovlivňuje množství obrázků, videí, fontů, stylů a dalších grafických prvků.
V případě, že máte na webu více obrázků, zaměřte se na jejich komprimaci. Tu usnadní široká škála pluginů např. Smush pro WordPress.

Cachování

Správné cachování dokáže efektivně zrychlit web. Cachování je zjednodušeně odkládání informací do specializovaných úložišť odkud je možné s nimi rychle pracovat, a díky tomu se nemusí načítat ze vzdálených serverů.

Jednou z možností je využití CDN (tu by vám měl nabídnout poskytovatel hostingu). CDN je síť pro rychlejší doručování  obsahu. Napomáhá zrychlení webů tím, že statický obsah (obrázky, videa, html kód, …) ukládá na klíčových místech, a snižuje tak vzdálenost mezi návštěvníkem vašeho webu a serverem, na kterém web běží. CDN úložiště navíc pracují na bázi rychlých SSD disků, díky čemu poskytují nejenom bližší distribuci obsahu k vašim uživatelům, ale napomáhají i v rychlosti načítání tohoto obsahu.

Mnoho HTTP požadavků

Aby se váš web návštěvníkovi vůbec načetl, musí jeho počítač navázat spojení se serverem, na kterém váš web běží. Přes toto spojení začne proudit velké množství dat potřebných pro správné zobrazení webu. Čím více prvků (obrázků, ikon, stylů, javascriptů atd.) na webu máte, tím více spojení se musí navázat a tím déle to trvá.

Řešením je přejít na HTTP/2. Narozdíl od starších verzí http, které komunikovaly formou textu, je HTTP/2 binární a umožňuje jedním spojením přenést mnohem více požadavků. Při přechodu na HTTP/2 dochází ke zrychlení v řádu 100ms až 1 vteřiny.

Doporučujeme se zeptat svého poskytovatele hostingu, jestli HTTP/2 podporuje a jestli i váš web na HTTP/2 běží.

Neaktuální verze aplikací

Zastaralé verze aplikací mohou zpomalit a navíc i ohrozit váš web. Velké množství webů je programováno v jazyku PHP. Nicméně jsou velké rozdíly mezi starší verzí jazyka (PHP 5) a novou verzí PHP 7. Výkonnostní rozdíl může být až 50 % a některé funkce v novější verzi PHP 7 jsou až násobně rychlejší.

Velice důležité je aktualizovat také redakční systém a jeho pluginy. Neaktualizovaný redakční systém znamená vysoké bezpečností riziko.

Špatná lokalita hostingu

Čím vzdálenější je server, na kterém web běží, tím více spojení se musí navazovat a tím složitější je režie a množství dotazů. U vzdálených hostingů může být rychlost komunikace až v řádech desítek 100ms. Vybírejte tedy hosting, který je lokalitou blízký návštěvníkům webu nebo využijte CDN, kterou zmiňujeme v jednom z předchozích bodů.

Nepřipravenost na návštěvnostní špičky

Spustili jste kampaň, speciální propagaci nebo vám zrovna běží reklama v televizi. Na váš web právě míří vlna návštěvníků z různých marketingových kanálů. Vše jste optimalizovali pro největší množství konverzí a těsíte se na skvělé výsledky.
Mysleli jste ale na to, jestli to váš web ustojí? Špičky v návštěvnosti jsou skvělé pro vaše podnikání, pokud ovšem hosting funguje tak, jak má.

To, že web neustojí vysokou návštěvnost, je často způsobeno zanedbáním příprav hostingu. Nejčastěji je výkon hostingu poddimenzovaný a během špičky nezvládá mnohonásobný počet požadavků na zobrazení webu. Ujistěte se, jestli je váš poskytovatel hostingu připraven na špičky. Měl by mít výkonnostní rezervu a dostatečnou kapacitu linky.
Kromě hostingu je také třeba se podívat přímo na aplikaci (váš e-shop, katalog, web) a optimalizovat databázi. Zjistěte jestli aplikace nedělá zbytečně moc dotazů do databáze a jestli tam náhodou neukládá obsah, který do databáze nepatří.

Shrnutí

Provozovatelé webů a e-shopů se často zaměřují především na tvorbu a péči o obsah stránek a na optimalizaci marketingového funnelu. Jejich práci ovšem může pokazit hosting, který není optimalizovaný na rychlost, spolehlivost a bezpečnost. 

I když náklady na hosting nepatří mezi hlavní položky při podnikání, je to právě hosting, který dokáže pokazit veškerou snahu a plány. Proto je nutné hostovat svůj web nebo e-shop u kvalitního poskytovatele, který dokáže poradit a má nástroje pro bezproblémový chod vašeho podnikání.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme