fbpx
Damir Špoljarič

Většina programátorů má jasný cíl – dodat produkt v co nejvyšší kvalitě, v co nejdřívějším termínu, nebo za co nejméně peněz (dle priority zadavatele). Mezi další požadavky patří čím dál častěji continuous delivery a práce s větším rozsahem moderních platforem. Kde se však děje nejčastěji chyba, která provozovatele internetového projektu stojí mnoho zbytečně vynaložených finančních prostředků?

Návrh architektury aplikace

Mnoho vývojářů a softwarových architektů navrhne aplikaci za použití mnoha platforem. Často ale neberou v potaz reálné vlastnosti daných platforem v reálném provozu. Však vývoj se má trápit především vývojem a uváděním aplikací v život v produkci, s provozem si mají lámat hlavu administrátoři. Pro vysokou dostupnost a dlouhodobou udržitelnost projektu je však vhodné, aby se osoby odpovědné za provoz (administrátoři) podíleli i na návrhu architektury.

Ve vshosting~ se staráme o tisíce serverů, čímž jsme si za 10 let vybudovali a dále budujeme unikátní know-how, které se budeme i nadále snažit stále více šířit mezi naše klienty prostřednictvím rad typu co je vhodné použít a pro jaký účel.

Je opravdu vhodné použít PostgreSQL v prostředí, které je náročné na požadavky škálování a vysokou dostupnost? Je vhodné použít Redis ke cachování, když se jedná o single-thread platformu, kdy při větší zátěži může dojít k saturaci výkonu Redisu a zpomalení/výpadku internetové aplikace bez ohledu na výkon serveru? Je opravdu vhodné udržovat v jednom adresáři tisíce souborů a často s takovým adresářem v aplikaci pracovat? Je aplikace připravena pro nasazení v cloudu/clusteru? Co je třeba vyřešit u náročného projektu fulltext jiným způsobem, než vyhledávat nad relační databází?

A stovky dalších dotazů, které položí administrátor programátorovi a sdělí programátorovi/project managerovi odpovědnému za aplikaci zkušenosti z praxe, výhody a nevýhody, a případné alternativy či poznatky, jak aplikaci zlepšit. Ne vše se dá najít v dokumentaci daného produktu na oficiálním webu a na googlení zkušeností programátoři většinou nemají čas.

Spolupráce Development & Operations (DevOps)

U velkých managed řešení ladíme s klienty individuálně procesy trvalé spolupráce mezi vývojáři aplikace a produkčním provozem (tedy námi). Jde například o způsob deploymentu, který bude pro programátory dostatečně operativní, ale současně nenaruší jasně definovanou odpovědnost za produkční infrastrukturu.

Jde také o procesy ve vztahu k testovací infrastruktuře a mnoho dalšího. Cílem je stabilní a udržitelná produkční infrastruktura a operativní, rychlá možnost deploymentu nových aplikací pro klienta.

Šíření a sdílení know-how

Ve vshosting~ v roce 2017 budeme zavádět následující novinky, od kterých si slibujeme lepší přípravu nově připravovaných klientských aplikací na reálný provoz.

  • Informační videa – jak fungují které aplikace, krátké rozhovory s programátory klientů, novinky na globálním trhu a reagování na aktuální témata a další
  • Komunitní sekce – sdílení zkušeností našich klientů
  • Služby serverového architekta pro rozsáhlá managed řešení

Tímto přístupem se vshosting~ odlišuje od svých středoevropských konkurentů, protože svým klientům poskytuje unikátní know-how a nadále se v tom plánuje zlepšovat. Managed služby nemají být pouhou náhradou vlastního admina ve firmě a stejně tak nemají být jen o tom, že programátor napíše nainstalujte a administrátor dle návodu nainstaluje. Celé operations související s provozem velkého internetového projektu je komplexní záležitost. I proto je vshosting~ partnerem těch největších e-shopů a dalších internetových projektů.

Damir Špoljarič

CEO

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme