fbpx
vshosting~

Každá vymoženost má ale svojí cenu a u té v cloudu skutečně platí, že “sky is the limit”. Spousta firem si začíná uvědomovat, že výhody cloudu jsou sice obrovské, ale nepotřebují je pro celý svůj projekt.

Co to vlastně je ten hybridní cloud?

Firmy dokáží identifikovat a rozdělit využití serverů na trvalou míru zátěže (tzv. base load) a špičkové požadavky. Pak už je jen krůček si spočítat, jestli se nevyplatí base load přesunout z cloudu zpátky na on-premise hardware, ušetřit nemalé množství peněz a cloud využívat pouze na pokrytí výkonových špiček. Tehdy začínáme mluvit o hybridním řešení. Infrastruktura rozkročená mezi světem veřejného cloudu a vlastním, nebo pronajatým hardware.

Proč uvažovat o hybridním cloudu ve spojitosti s AWS?

Prakticky se v praxi setkáváme se dvěma důvody: lokalita a cena. Lokalita většinou není až tak kritická, protože Amazon dnes nabízí v rámci Evropy osm výpočetních lokalit (regionů) a přes 25 Edge locations pro CDN. Jedna z Edge locations je i v Praze, takže není problém z AWS odbavovat i projekt zaměřený výlučně na české zákazníky.

V případě zaměření na náklady provozu už začíná být situace poměrně zajímavá. AWS a veřejné cloudy obecně nabízejí mimo klasických virtuálních serverů spoustu služeb ve formě serverless/software-as-a-service. Ať už se jedná o databáze, storage, e-mailing nebo složitější nástroje, cloudy dokáží pokrýt prakticky libovolné požadavky a nechají si za to velmi výrazně zaplatit. Spoustu těchto služeb ale můžeme najít v rámci řešení on-premise levněji a s lepší kvalitou. V případě AWS se jedná typicky o velké databáze, různé frontové služby (SQS) a servery pro zajištění base loadu. 

AWS jako jedna z vrstev hybridní architektury

Celkově se dá říct, že služby AWS lze rozdělit do dvou kategorií –⁠ skutečné SaaS a služby běžící na virtuálech spravovaných Amazonem. Do první kategorie patří SQS, SES nebo storage. Do té druhé patří databáze. Spousta klientů, kteří se k nám dostanou se svým řešením na AWS, spoléhá čistě na fakt, že služby AWS prostě nepadají. A snaží se snižovat cenu obcházením odolnosti proti chybám. To z krátkodobého pohledu dává smysl, ale z dlouhodobého to vede k velkým ztrátám a problémům právě v případě, kdy některá AWS služba přestane fungovat. Důvodů může být mnoho, ale nejčastější příčinou je technické selhání hardwaru Amazonu. Zároveň jsou to ale služby, které mohou nejvíc získat právě z hybridní architektury.

Vezměme si typický příklad českého e-shopu. E-shop má několik serverů pro běh samotné aplikace, databázi, e-mailovací službu (SES), storage a CDN pro distribuci obsahu. Většinu času je na serverech celkem konstantní zátěž a jen občas je v případě marketingových akcí potřeba pokrýt výkonové špičky. Zároveň je ale potřeba všechny komponenty mít odolné proti výpadku, což zvláště u databází dramaticky zvyšuje cenu. Situace pak může vypadat jako na obrázku níže.

Principielně na tomhle setupu není nic špatně –⁠ až na jednonodovou RDS, která v případě výpadku způsobí pád celé aplikace. Díky CloudFront CDN se data dostanou k zákazníkům rychle, dynamicky vytáčené instance pokryjí špičkový load, SES se stará o e-mailing. V případě nějakého většího e-shopu s přibližně 300 GB dat v databázi a půl milionem rozeslaných e-mailů měsíčně se bavíme o ceně kolem $3000 za měsíc jenom za infrastrukturu. Nevěříte? Stačí se podívat do kalkulačky.

Pokud bychom chtěli zajistit vysokou dostupnost RDS, cena bude ještě vyšší. K tomu je potřeba připočítat čas lidí, kteří se o systém starají (i kdyby jenom vývojem předpisů IaC a kontrolou logů) a snadno se dostaneme s náklady vysoko přes 250 000 Kč měsíčně (cca 1 lehce ojetá Fabie).

Pojďme se teď podívat, jaké úspory dosáhneme při přesunu některých služeb z AWS na vyhrazený hardware. Základem bude 3 nodový privátní cloud na platformě Proxmox. Na tento cluster pak přesuneme prakticky vše, co je pro běh e-shopu nezbytné – databázi v master-master setupu kvůli odolnosti vůči chybám, S3 storage a virtuální servery. Díky umístění v datacentru vshosting~ můžeme zrušit CDN. V AWS tedy zůstane pouze e-mailovací služba SES, DNS Route53 a případné EC2 servery pro zvládání špičkového provozu, pokud budou potřeba. 

Za takovéto hybridní řešení zaplatíte kolem 120 000 Kč měsíčně (včetně AWS hardwaru a správy AWS), tím díky aplikaci hybridního cloudu snížíte náklady o více než 50 % oproti nákladům čistě jen v AWS. Za tuto cenu dostanete nejen lepší řešení po technické stránce, ale i 24/7 dohled, správu našich zkušených administrátorů a zálohování do geograficky oddělené lokality.

Zajímá vás hybridní řešení a chcete vědět, jak by se dalo ušetřit právě u vás? Napište nám na konzultace@vshosting.cz.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme