fbpx
vshosting~

Zbývá pár hodin a rok 2017 bude za námi. Rok 2017 byl v mnoha ohledech náročný, řada věcí se nám povedla, některé jsme nestihli a došlo k zajímavému posunu na českém a slovenském hostingovém trhu. Podívejte se na můj stručný souhrn a vize pro rok 2018.

V roce 2017 jsme si předsevzali vyrůst meziročně minimálně o 30%, což se nám podařilo. Spoustu času jsme ale také věnovali vytváření více koncepčním řešením, „vymetání“ kostlivců a přípravě nových služeb, které budou jeden ze základů budoucího růstu. Mezi kostlivce patřilo zejména několik provozovaných služeb, které se začaly ukazovat jako problematické z pohledu dlouhodobé udržitelnosti a zajištění špičkové kvality a dostupnosti. Po téměř 7 letech tak skončila služba VSCloud, kterou nahradil SnackHost, postupně končí po 10 letech služba HostingPark (sdílený webhosting), který rovněž nahrazuje SnackHost a PostaX servery, které nahrazuje CloudMail. Všechny nově realizované služby jsou v souladu s nejmodernějšími trendy, na kontejnerizovaném a škálovatelném řešení a s mnohonásobně větším komfortem pro naše zákazníky.

Nové služby a zlepšení uživatelského komfortu

Rok 2017 byl také ve znamení přípravy a spuštění nových služeb. O naší CDN jsme již psali mnohokrát, finišujeme službu CloudSpace, kterou spustíme po novém roce a intenzivně pracujeme na službě Zerops, která bude řadou vlastností přelomová. U Zeropsu jsme se rozhodli na straně infrastruktury nejít cestou hotových řešení typu Kubernetes, na kterých bychom službu stavěli, ale vývojem vlastního řešení od naprostého základu, které nám umožní přizpůsobit vlastnosti služby lépe konceptu „Zero Operations“ z pohledu uživatele. Více o Zerops najdete zde: https://vshosting.cz/zerops-io-prvni-ai-cloudova-platforma-pro-automatizaci-devops/

Pro nově instalovaná managed řešení jsme připravili unikátní nástroj pojmenovaný Managed Tools pro zvýšení uživatelského komfortu, který uživatelům umožní bezpečně a jednoduše provádět většinu uživatelských operací bez nutnosti zanášet systém těžkopádným klikacím control panelem (který je volitelně také k dispozici). Pracujeme rovněž na nové klientské zóně, která bude umožňovat objednávat a centrálně ovládat většinu poskytovaných služeb z jednoho místa.

1.8.2017 jsme spustili nový ticketovací systém, který svým chováním spíše připomíná chat, nicméně interně jde o ticketovací systém, díky kterému jsme výrazně zpřehlednili komunikaci s klienty a z pohledu klienta zavedli více ergonomický systém, který uživatele informuje o předpokládané délce řešení, o stavech požadavků a zjednodušuje autorizaci.

Proč to vlastně děláme? Proč vynakládáme tak obrovské úsilí na vymýšlení nových služeb a neustálé zlepšování, když jiné firmy na trhu se předhání v tom, kdo bude mít levnější „virtuál“? I v situaci, kdy jsme největší hostingovou firmou zabývající se serverovými službami v ČR i SK, chceme být pro naše klienty přínosem a přinést jim reálnou přidanou hodnotu. Naším cílem je, aby firmy zabývající se vývojem aplikací, e-commerce společnosti nebo velké internetové projekty vnímali VSHosting jako ekvivalent ke komplexnímu řešení od emailu až k produkční infrastruktuře pro internetové projekty.

Infrastruktura

V roce 2017 jsme naprosto zásadně inovovali naši síťovou infrastrukturu a používáme lepší technologii než ostatní hostingové společnosti. Síť běží na Nexus 7k a Juniper MX960 routerech, vše zdvojené, zdvojené jsou i supervisory v jednotlivých boxech pro maximální bezpečnost a vše 100Gbps ready (již téměř rok). Zapojili jsme se do NIX.SK (jsme tedy aktuálně připojeni do 5 peeringových center ve 3 zemích) a upgradovali linky do zahraničí o 100% kapacity a také linky do NIX.CZ o 100%. Implementovali jsme další prvky vlastní antiddos ochrany (sondy píšeme pro maximální efektivitu a rychlost vyhodnocení v C) a v rozvoji budeme pokračovat i v budoucnu. V prvním čtvrtletí roku 2018 budeme jako první hostingová firma v ČR a SK realizovat 100Gbps upstreamy přímo ke globálním operátorům (nikoliv se jen chlubit 100Gbps připojením v rámci své sítě ;-)).

V datovém centru jsme realizovali některá další bezpečnostní opatření proti blackoutu (například instalace další nádrže pro 10.000 litrů nafty) a ServerPark DC1 postupně plníme. Již brzy začneme plnit III., tedy poslední etapu datacentra. Paralelně s tím chystáme projekt unikátního datacentra ServerPark DC2. Půjde o datacentrum, ve kterém budeme provozovat jen servery pro námi poskytované služby (tedy cloudové služby, managed služby a dedikované servery, nikoliv server hosting). Z bezpečnostního hlediska nebude mít DC2 v ČR konkurenci a i zde, stejně jako u ServerPark DC1, se budeme držet požadavků na maximální zabezpečení a bezchybný provoz. Nové datové centrum bude disponovat kapacitou 14 000 serverů a předpokládá se po vzoru Google, Facebooku a dalších, instalace nejen komoditního HW, ale i vlastního custom hardware. Chlazení datacentra bude po vzoru Facebooku nebo třeba Seznamu realizováno freecoolingem (v našem případě kombinace přímého a nepřímého freecoolingu s dochlazováním pomocí dešťové vody). Veškeré redundantní služby tak budou provozovány po dokončení DC2 výhradně ve vlastních datových centrech.

Pro Cloud Managed služby jsme připravili novou cloudovou infrastrukturu, která obsahuje ještě lepší high-availability prvky, umožňuje vertikální škálování až do 250GB RAM a bude podporovat jako doplňkovou službu Managed Disaster Recovery. Cloud Managed Servery na tuto novou infrastrukturu migrujeme postupně a bezvýpadkově.

Český a slovenský hosting/cloud trh

Český trh se v posledních letech začal poměrně štěpit. Z univerzálních hostingových firem se často staly cloud providěři zaměřující se na jeden segment klientů. Někteří šli cestou nabídky více typů „cloudů“ – provoz virtuálních serverů na různých typech hypervizorů, někteří šli cestou poskytování ryze komoditních služeb „korporátním klientům“ – tedy řešení postavené tradičně na VMWare a inovacemi primárně v obchodní rovině a slepováním hotových řešení. Někdo začal dokonce vyvíjet software. U všech lokálních firem postrádám snahu vytvářet nějakou zajímavou a unikátní přidanou hodnotu či lepší řešení nějakého existujícího problému, které klientům například ušetří čas. Firmy často soupeří o to, kdo má „levnější virtuál“. V tradičním sdíleném webhostingu se za posledních 10 let nezměnilo nic zásadního – ano, jsou novější verze PHP, větší diskový prostor pro weby zákazníků, ale žádná zásadní inovace.

Ve VSHostingu milujeme opensource, milujeme možnost tvořit a přinášet malým a středním projektům brutální přidanou hodnotu a být důležitým prvkem v životě firem našich klientů. Náš směr je tedy mnoho let stále stejný. Jsme největším Cloud/Hosting providerem pro velké internetové projekty ve střední Evropě, hostujeme každý třetí český a slovenský e-shop, jako jediní získáváme například know-how s provozem projektů postavených na frameworku Magento 2 a dalších technologiích. V této oblasti chceme dále růst, zlepšovat služby a vytvářet další pro větší komplexnost, přinášet pro klienty nové prvky automatizace a tvořit. I nadále chceme mít naprosto špičkovou vlastní infrastrukturu a nespoléhat se na infrastrukturu třetí strany (zvlášť nyní, když díky unikátnímu know-how ze stavby a provozu ServerPark DC1 vidíme řadu rizik, která nejsou jinde ošetřena). Troufáme si na velké projekty, na které jsme si dříve netroufli (například platforma pro 11 000 eshopů Shoptet, kterou hostujeme již téměř 2 roky, zpravodajské portály apod.) a čeká nás ještě raketovější růst.

Kromě České republiky a Slovenska se budeme dále zaměřovat s cloudovými službami, zejména Zerops, na trhy ve Velké Británii, Nizozemí, Německu a také například v Polsku. Náš tým se rozroste o další kolegy, jen v lednu nastupuje 6 nových posil, otevíráme nové pozice a vytváříme další týmy (například tým specialistů pro onboarding nových klientů). Sice nás čekají logistické komplikace (pravděpodobně se již nebudeme všichni vejít do kanceláří ServerParku), ale to se při růstu nevybývá nikomu.

Jsem pyšný na celý VSHosting tým, díky kterému se nám daří takto růst a díky kterému nás klienti hodnotí z pohledu spokojenosti na 99,4%. Jsme tým skvělých lidí, často různých názorů, díky kterým se vždy najde nejlepší možné řešení. Podařilo se nám vyrobit unikátní zázemí se spoustou výhod, které by nám mohl závidět leckterý zadotovaný nafrněný start-up a toto zázemí budeme nadále zlepšovat. Mezi lidmi vznikají přátelské vztahy a těší mě vidět, jak jednotliví kolegové rostou, posouvají se a učí se nové věci, zakládají rodiny. Zuby nehty bráním tomu, aby VSHosting někdy přerostl ve sterilní nudnou korporaci podobající se spíše úřadu a zatím se mi to daří, naopak start-up duch přetrvává i po 11 letech, možná je nyní větší než kdy dřív.

Za celý VSHosting Vám přeji hodně štěstí a úspěchů v roce 2018 a jste-li naším klientem, děkuji, že nám zachováváte přízeň a že vám můžeme pomáhat růst.

Damir Špoljarič

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme