fbpx
Damir Špoljarič

Rok 2016 byl stejně jako posledních několik let ve znamení stále větší poptávky trhu po cloudových a managed server službách a snižování poptávky po kolokačních službách (server hosting) pro jednotlivé servery, a naopak je možné zaznamenat nárůst poptávky po kolokačních službách středního a velkého rozsahu (prostor pro 200 a více serverů od firem provozující vlastní cloudové prostředí). Český trh tak následuje trendy západních trhů jako je UK či USA.

Prakticky vymizela poptávka po provozování například vlastního mailového či webového serveru, ale čím dál častěji požadují firmy hotovou službu formou hostovaného řešení. Managed infrastruktura je pro firmy tím nejklíčovějším prvkem v jejich internetovém businessu. Počet používaných technologií roste. Tam, kde dřív stačil Linux+apache+PHP+MySQL, se dnes používají desítky různých a složitých technologií, které nejsou v silách jednotlivce znalostně obsáhnout. Proto se firmy zaměřují spíše na development a veškeré operations postupně outsourcují. Po managed a cloud službách je v oblasti hostingu nejvyšší nárůst poptávky ze všech hostingových služeb.

Na popularitě získávají cloudové služby

Ke slovu se dostávají stále více nové cloudové služby typu SaaS (software jako služba) a PaaS (platforma jako služba), kdy i dříve běžné technologie provozované na serveru lze mít umístěné v cloudu jako “blackbox” službu (různé SQL i noSQL databáze apod.). V tomto ohledu chystáme ve VSHostingu pro rok 2017 nové služby, které budou, nejen pro český trh, převratné. Mezi technologické novinky jistě patří nová generace kontejnerových řešení (LXC/LXD apod). Věřím tomu, že v příštích 3 až 5 letech získají kontejnerová řešení v nových instalacích převahu nad klasickými virtuálními servery v cloudu, jelikož jsou rychlé s minimální režií a umožňují obrovské možnosti škálování. Možnosti kontejnerů krásně popsal např. Google, který hostuje aplikaci Pokemon Go právě na vlastním kontejnerovém řešení, kdy se možnost škálování, prakticky v reálném čase, ukázala být u aplikací tohoto typu nutností.

Další výstavby datových center lze očekávat i nadále

Vzhledem k nové “dotační vlně” lze očekávat v roce 2017 další stavby nových datových center (mnohdy zbytečných). Lze ale také předpokládat, že půjde o poslední takto masivní vznik datových center v ČR, kdy mnoho z nich jako by se řídilo imaginárním heslem “datacentrum do každé vesnice”. Tato zbytečná datová centra často zůstávají prázdná a bez klientů i po několika letech provozu. Jednak by údajně mělo jít o poslední dotační výzvu na výstavbu datacenter, a navíc nabídka ploch datacenter již v dnešní době výrazně převyšuje její poptávku a k datacentrům se stále více přistupuje jako ke komoditní službě. Datová centra často nemají pro klienty server hostingu příliš co nového nabídnout, mezi hlavní parametry datacenter však stále patří provozní bezpečnost (zálohování napájení, automatické hašení), kvalitní chlazení, bezpečnost objektu a konektivita. A samozřejmě cena.

Zvyšují se požadavky na AntiDDos ochranu

Velkým tématem zůstávaly i v roce 2016 kyberútoky. O vhodnou AntiDDoS ochranu je čím dál větší zájem zejména s příchodem “internetu věcí” a tím spojeným nárůstem chytrých zařízení připojených k Internetu. První takový útok chytrými zařízeními (webkamery apod.) byl veden na infrastrukturu firmy Dyn, která zajišťuje provoz DNS pro služby jako jsou Twitter a další. Útoků tohoto typu bude masivně přibývat, což využívají společnosti zabývající se rozvojem AntiDDoS zařízení jako je Radware, Fortinet, Arbor a další. Na platformě neutrální spolupráce světových telekomunikačních operátorů v různých organizacích (peeringová centra apod) vzniká intenzivnější dialog o tom, jak se bránit DDoS útokům z obou stran – tedy jak na straně cíle útoku, tak i na straně jeho zdroje.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme