fbpx
vshosting~

Odpověď bohužel není jednoduchá. Neexistuje žádné univerzální řešení. Než se rozhodnete pro jedno, nebo druhé řešení, měli byste pečlivě zvážit a následně vyhodnotit své interní možnosti, požadavky i požadované výsledky. Níže je uvedeno několik otázek, které vám pomohou se rozhodnout:

1.     Jak zásadní je pro vás zachování úplné kontroly nad daty?

2.     Používáte jednoduché cloudové prostředí, nebo komplexní prostředí kombinující více cloudových poskytovatelů?

3.     Jaký je váš rozpočet?

4.     Máte tým s odbornými znalostmi v oblasti cloudu, který má kapacitu na zajištění migrace a náseldující každodenní správu?

5.     Bude vaše migrace do cloudu pouze přesunem prostředků, nebo budou třeba složité konfigurace a průběžná optimalizace?

6.     Jakou přidanou hodnotu by pro celý proces migrace do cloudu přinesl specializovaný partner?

Nyní, když jsme se nad těmito otázkami zamysleli, podívejme se na výhody a nevýhody obou přístupů. 

Sami vlastním pánem

Interní správa cloudového prostředí nabízí jedinečný pocit kontroly nad cloudem a potenciální snížení počátečních nákladů. Můžete si přesně určit každý aspekt nastavení cloudu a zajistit, aby dokonale odpovídal vašim specifickým potřebám a stávajícím bezpečnostním protokolům. 

Samostatná správa cloudu však s sebou přináší řadu nástrah

Úspěšná migrace do cloudu vyžaduje tým dobře obeznámený s cloudovými řešeními, osvědčenými bezpečnostními postupy a strategiemi průběžné optimalizace. Vybudování a udržování takového týmu a jeho expertízy interně je velkou investicí. Zvažte také, že i když vlastníIT tým máte a přidáte mu odpovědnost za správu cloudového prostředí, povede ke zvýšenému pracovnímu vytížení a zpoždění v jejich hlavní náplni práce. Zůstat v obraze s vyvíjejícím se cloudovým prostředím také vyžaduje neustálé učení a přizpůsobování. Můžete si to teď dovolit?

Síla partnerství

Na druhou stranu, partnerství s poskytovatelem cloudových nebo spravovaných služeb vám umožní těžit z jejich bohatých zkušeností. Tito poskytovatelé disponují odbornými znalostmi, které urychlí proces migrace díky využití jejich zavedených nástrojů a metodik. Zkušenosti partnera umožňují navrhnout cloudové prostředí na míru vašim konkrétním potřebám, což často vede k lepším výsledkům a větší nákladové efektivitě. Kromě toho získáte také přístup k týmu cloudových specialistů, kteří vás provedou komplexitami zabezpečení a dodržováním předpisů a zajistí průběžnou správu celého prostředí.

Další faktory, které je třeba zvážit

Spolupráce s poskytovatelem cloudových nebo spravovaných služeb je lákavou možností, ale přináší s sebou další důsledky. Partnerství obvykle zahrnuje další poplatky za služby, které mohou mít dopad na celkový IT rozpočet organizace. Tyto poplatky je třeba pečlivě zvážit a zohlednit při finančním plánování, aby se zajistil soulad s případnými rozpočtovými omezeními ve vaší firmě.

Partnerství navíc znamená svěřit poskytovateli určitý stupeň kontroly nad vaším cloudovým prostředím. Tento přesun kontroly vyžaduje otevřenou komunikaci a jasně definované dohody o úrovni služeb (SLA), které popisují role, povinnosti a očekávání obou stran, aby byla zajištěna transparentnost a odpovědnost.

Hybridní přístup

Pokud se stále nemůžete rozhodnout a nejraději byste získali výhody interní správy i služeb partnera, můžete zvážit hybridní přístup. Ten využívá interní odborné znalosti pro základní činnosti a zároveň zapojuje partnera pro komplexní aspekty nebo průběžnou správu. Váš interní tým tak může získat cenné znalosti o cloudu a zároveň spolupracovat s partnerem. Můžete se také soustředit na hlavní funkce a zároveň outsourcovat specializované úkoly, které vyžadují hlubší odborné znalosti.

Partnerství s poskytovatelem hostingu může být výhodné, ale neměli byste přehlížet ani vaše interní zdroje. Budování interních odborných znalostí spolu s dobře definovaným partnerstvím s poskytovatelem hostingu vám může zajistit výhodné řešení z pohledu odborných znalostí i financí.

Pokud si stále nejste jisti tím nejlepším přístupem pro vaši firmu, můžete zvážit vyhledání poradenství u cloudových specialistů. Tito odborníci mohou posoudit vaše konkrétní potřeby a doporučit nejvhodnější strategii, ať už jde o interní správu, partnerství s poskytovatelem hostingu, nebo přijetí hybridního řešení. 

Pokud máte zájem o další diskusi o vašich konkrétních podmínkách s odborníkem, neváhejte nás kontaktovat na konzultace@vshosting.cz

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme