fbpx
vshosting~

Již téměř dvě desetiletí podniky spoléhají na cloud. Veřejný cloud, považovaný za motor transformace, otevírá firmám dveře k novým možnostem díky globální infrastruktuře a škálovatelnosti. V době, kdy se technologie vyvíjí nevídanou rychlostí a spotřebitelské návyky se mění, je klíčové neustále přehodnocovat strategii využití cloudu. To zajistí, že vaše podnikání obstojí i v proměnlivých tržních podmínkách.

Stejně jako vyhodnocujete vaše byznysové cíle, abyste posoudili pokrok, je stejně důležité pravidelně vyhodnocovat vaši cloudovou strategii. Při této analýze byste neměli zapomenout na následující klíčové aspekty:

Konfigurace pro lepší výkon

Cloudová infrastruktura vyžaduje neustálé ladění, aby se zajistilo, že aplikace na ní poběží hladce a vyhnete se výpadkům. Důležité je určit, kde a jak se budou pracovní zátěže zpracovávat. Některé náročnější aplikace totiž mohou mít ve veřejném cloudu potíže s fungováním, zatímco jiné se zase potřebují pro svůj chod spolehnout na vysokovýkonnostní sítě. Oproti tomu aplikace, které vyžadují nízkou latenci nebo se nehodí pro distribuované výpočetní systémy, je často nejvhodnější umístit na fyzické řešení.

Toto jsou obecná doporučení pro rozložení vašich pracovních zatížení, abyste dosáhli lepšího výkonu. Podrobnější analýza vám může pomoci odhalit další problémy omezující výkon, jako jsou přetížené zdroje nebo špatně nastavené konfigurace.

Jak nové technologie ovlivní cloudovou zátěž

Technologie, stejně jako potřeby podniků, se neustále vyvíjejí a poskytovatelé cloudu se snaží s nimi držet krok. Serverless computing, edge computing, umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML), jakožto nové technologie, s sebou přinášejí příležitosti pro efektivitu podnikání a zlepšení výkonu. Na druhou stranu jejich integrace přináší specifické požadavky, které mohou mít různě velké dopady na pracovní zátěže v cloudu.

Řízení spirálovitě rostoucích nákladů

Cloud computing zůstává klíčovou součástí strategie modernizace IT. Cena cloudových služeb již neklesá tak rychle jako v minulých letech, kdy poskytovatelé hyperscale computingu pracovali s nižšími maržemi než poskytovalé on-premise služeb. Hlavní poskytovatelé cloudových řešení včetně IBM Cloud, Salesforce a ServiceNow oznámili zvýšení cen, což odráží tento trend. Vznik nových technologií (zmíněných výše) přidalo cenotvorbě cloudu na komplexitě, přičemž náklady na provoz těchto nových technologií jsou často přenášeny na koncové uživatele a zákazníky.

S ohledem na snahu zabránit nekontrolovatelnému nárůstu výdajů za cloud, je optimalizace nákladů důležitou součástí managementu cloudu. Pravidelné přezkumy nákladů na cloud mohou pomoci identifikovat příležitosti pro úspory.

Ochrana dat a dodržování předpisů

Kvůli přísným požadavkům na ochranu dat a dodržování předpisů se může firma rozhodnout udržovat určité pracovní zátěže on-premise. Koncoví uživatelé totiž obvykle nemají přehled o hardwaru a infrastruktuře, na kterých jsou jejich pracovní zátěže a data v cloudu hostovány. To představuje výzvu pro firmy, které jsou povinny splňovat požadavky na bezpečnost dat a další regulaorní kritéria, jako je jasné auditování nebo důkaz o rezidenci dat.

Svůj smysl to má především v odvětvích jako jsou zdravotnictví nebo finance, kde je zacházení s citlivými daty zákazníků přísně regulováno. Proto je dodržování předpisů, jako jsou GDPR, PCI DSS a SOC 2, nezbytné pro ochranu citlivých dat a vyžaduje časté přezkumy, aby se zajistilo, že nasazení v cloudu zůstává v průběhu času v souladu s předpisy.

Takže byste se měli vrátit zpět na fyzické řešení?

Při zhodnocení možností se mohou firmy ocitnout v situaci, kdy zvažují možnost přesunutí určitých pracovních zátěží nebo zdrojů zpět na fyzickou infrastrukturu.

Nicméně rozhodnutí přesunout vše na on-premise řešení stále vyžaduje pečlivé zvážení vzhledem k rozsahu repatriace, nebo-li migrace z cloudu, a jeho důsledků napříč firmou. Společnosti mají také oprávněné obavy, že poskytovatelé cloudových služeb nedokážou zajistit požadovanou úroveň nepřetržitého provozu a odolnosti vůči výpadkům. V případě, že by k nim došlo, mělo by to značně negativní dopad na firemní byznys.

Kompromis? Multi-cloudová, nebo hybridní strategie

Každá strategie provozu má své plusy a minusy. Nicméně rozložit pracovní zátěže mezi několik cloudových služeb a prostředí může přinést nejlepší výsledky. Mnoho firem už roky upřednostňuje strategii kombinující více cloudů, přičemž dávají přednost různým platformám pro flexibilní řízení pracovních zátěží a efektivní správu dat v závislosti na tom, co je pro ně nejvýhodnější.

Na konci dne nejde o upřednostňování jednoho prostředí před druhým, ale spíše o racionalizaci vašeho využití a neustálé zdokonalování vaší spotřeby. Jde o zodpovědné nasazování každé pracovní zátěže s ohledem na návratnost investice (ROI). A o potřebu zajistit, že zdroje jsou využívány co nejefektivněji.

Pokud byste chtěli mluvit s odborníkem o přezkumu vaší cloudové strategie, neváhejte se obrátit na jednoho z našich konzultantů na konzultace@vshosting.cz.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme