fbpx
vshosting~

Všichni víme, že zálohovat je třeba. Ale co dál? Stačí prostě „mít nějakou zálohu“ a hotovo? Asi už tušíte, že tak jednoduché to nebude. Tady je 5 nejdůležitějších otázek, nad kterými by se měl každý zamyslet a probrat je se svým poskytovatelem hostingových služeb.

1. Jak rychlá by byla případná obnova dat?

Často opomíjenou, ale přitom dost zásadní otázkou je jak rychle se zálohovaná data dají obnovit. Velmi snadno se totiž můžete dostat do situace, že se váš projekt bude obnovovat třeba 3 dny (zatímco jste očekávali maximálně hodinu). Což například u vytíženého e-shopu znamená katastrofu. 

Rychlost obnovy závisí primárně na množství obnovovaných dat a na použité technologii. Objem dat je dán vaším projektem – pokud provozujte online byznys s obrovskou zákaznickou databází, těžko data smrsknete. Ale i v případě mnoha dat lze hledat řešení, která vám v případě potřeby obnovu maximálně urychlí (např. technologie snapshotů je mnohem rychlejší než rsync). Ptejte se proto svého poskytovatele, jak dlouho by u vás obnova ze zálohy trvala a jaké jsou případně rychlejší možnosti.

2. Jak často se mi vyplatí data zálohovat?

Další důležitou otázkou je frekvence zálohování. Například v vshosting~ je u managed služeb standardem zálohovat 1x denně. Pokud to pro váš projekt nestačí, umíme zajistit i zálohy častější – třeba každou hodinu (tj. pokud to vámi zvolená produkční konfigurace umožňuje).

Samozřejmě s vyšší periodicitou zálohy roste i cena řešení, protože se zvyšují nároky na úložný prostor a výkon infrastruktury. Zejména pokud chcete zachovat ukládání všech verzí záloh až 30 dní nazpět nebo dokonce více. Takže stojí za zvážení, jak časté zálohy a kolik verzí zpětně skutečně potřebujete. 

3. Co když dojde k selhání či zpoždění zálohování?

Specifickým rizikem u projektů, kde je třeba zálohovat obrovské množství dat, je možnost, že se záloha nestihne provést za vyhrazený časový úsek. Například pokud zálohujete 1x denně, musí se záloha stihnout za 24 hodin. Pokud se to nepodaří, může dojít ke zpoždění zálohování či dokonce jeho selhání.

Ve vshosting~ tomuto scénáři předcházíme tak, že jako výchozí file systém pro všechny managed služby využíváme ZFS filesystém. Ten nativně podporuje funkci zálohování pomocí snapshotů, tak jak je znáte např. ze záloh virtuálních serverů. Snapshot zajistí, že se celý server zazálohuje jako jeden soubor. To v konečném důsledku znamená, že je celý proces velice rychlý – vlastně téměř okamžitý. I obnova dat je díky této technologii mnohem rychlejší než např. při využití rsync. 

4. Kde jsou moje data uložena?

U zálohy je z bezpečnostního hlediska naprosto klíčové, aby byla uložena úplně jinde, než primární data. Ideálně v jiném datacentru na opačném konci města. Kdyby tak došlo k nějaké katastrofě v místě uložení vašich primárních dat, zálohy tím nebudou ohroženy. 

Je to vlastně podobné, jako když si doma zálohujete počítač na externí disk. Poté, co zálohu dokončíte, je ideální externí disk odvézt třeba k tchýni pro případ, že byste náhodou vyhořeli.

5. Jak je vyřešeno zabezpečení zálohovaných dat?

Mimo zálohování do oddělené lokality je z bezpečnostního hlediska zásadní, jak snadno se k vašim datům může někdo nepovolaný dostat. Hlavní obranou proti tomu je šifrování dat a omezený přístup k datům. Ve vshosting~ je šifrování samozřejmostí a k zálohám našich klientů se lze dostat pouze z naší vnitřní sítě. Na takový standard se ovšem nemůžete spolehnou u všech poskytovatelů.

Nespokojte se s tím, že od svého poskytovatele hostingu máte nějakou zálohu. Buďte nároční a ptejte se. Váš projekt si zaslouží tu nejlepší péči.


Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme