fbpx
vshosting~

Vybíráte nový dedikáč nebo managed server a přemýšlíte, který SSD disk je pro Vás nejvhodnější? Ve vshosting~ si zakládáme na maximální kvalitě, ale protože potřeby našich klientů se často výrazně liší, nabízíme 2 typy profesionálních SSD disků: 2,5“ SATA SSD a 2,5“ NVMe (oba od Intelu). Pojďme se podívat, jaké jsou mezi jednotlivými řadami disků, které si u nás můžete vybrat, rozdíly.

Modely disků SATA

2,5“ SATA SSD Intel, řada S4510

– sekvenční čtení a zápis se pohybuje v řádech stovek MB za sekundu

– nejčastěji do cca 500 MB/s, záleží na modelu

2,5“ SATA SSD Intel, řada S4610

– lepší disky s vyšší durabilitou než S4510

– jsou vhodnější pro databázové servery než S4510

– sekvenční čtení a zápis je na obdobné úrovni jako u S4510

Modely disků NVMe

2,5“ NVMe (rozhraní PCIe 3.1 x4) Intel, řada P4510

– sekvenční čtení a zápis se pohybuje v řádech tisíců MB za sekundu

– nejčastěji do cca 3200 MB/s, záleží na modelu

– to je několikanásobně vyšší hodnota v porovnáním s klasickými SATA SSD

2,5“ NVMe (rozhraní PCIe 3.1 x4) Intel, řada P4610

– lepší disky s vyšší durabilitou než P4510

– vhodnější pro databázové servery než P4510

– sekvenční čtení a zápis na obdobné nebo i lepší úrovni jako P4510

Jak SATA tak NVMe servery navrhujeme tak, aby pevné disky byly hot-swap, tzn. vyměnitelné za běhu zařízení a systému. Případné opravy či výměny jsou tak velmi jednoduché. Nepoužíváme NVMe disky rozhraní M.2 PCIe, které se montují přímo na základní desku a jsou tedy pro technika fyzicky nepřístupné.

RAID na NVMe discích oproti SATA SSD

SATA disky většinou konfigurujeme v HW RAIDu (RAID je řízen samostatným diskovým řadičem). NVMe disky však pracují na rozhraní PCIe, diskové řadiče tohoto typu jsou tedy buď výkonnostně nevyhovující anebo neúměrně drahé. NVMe disky jsou v serverech tedy zapojeny přímo na konektory základních desek, kde jednotlivé PCIe linky obsluhuje samotné CPU. NVMe servery realizujeme na SuperMicro řešeních. SuperMicro totiž pro toto použití vyvinulo pro nás vhodné řešení.

Oproti SATA diskům jde tedy RAID řešit na NVMe discích dvěma různými způsoby. První možností je instalace dodatečného hardware klíče na základní desku, což aktivuje funkci Intel VRAID on CPU. V BIOSu serveru jsme schopni následně nakonfigurovat RAID 0/1/10/5 z NVMe disků, operační systém poté pracuje s jedním virtuálním diskem. Druhou variantou je RAID pro systém vůbec nekonfigurovat a řešit jej následně softwarově v rámci OS (například pomocí ZFS atd.).

Tak tedy SATA nebo raději NVMe?

Jednoduše řečeno NVMe disky jsou 6,5 x rychlejší než SATA, což je velké plus. Na druhou stranu jsou o něco dražší, takže volba mezi NVMe a SATA není úplně jednoduchá.

NVMe disky jsou rozhodně vhodnějším řešením pro někoho, kdo shání extrémní datovou propustnost na úložišti, ať už náročného databázového serveru, webserveru či čehokoli jiného s předpokladem vysoké zátěže. Tyto disky ve vshosting~ umíme provozovat jak na managed serverech s Linux (Ubuntu 18, Debian), tak na dedikovaných serverech s Windows, kde je správa OS v režii klienta.

Faktorem ke zvážení je ale i fakt, že NVMe disky lze u vshosting~ používat pouze na současných Intel Xeon Scalable CPUs. Oproti tomu SATA disky můžeme používat takřka na jakoukoliv generaci Intel Xeon procesorů a to díky námi dodávaným samostatným diskovým řadičům.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme