fbpx
vshosting~

Důvodů proč opustit webhosting je celá řada: možná potřebujete větší flexibilitu nastavení, větší webový limit, dostupnost nebo výkon, případně chcete používat specifické softwarové vybavení, které si s webhostingem zrovna netyká. Webhosting už je Vám prostě malý.

Na druhou stranu webhosting poskytuje poměrně vysokou uživatelskou přívětivost: ovládáte ho přes grafické rozhraní, poskytovatel se stará o vše okolo hardwaru i softwaru a Vy toho vlastně nemusíte moc řešit. Vybrat tedy nové hostingové řešení, které Vám poskytne podobné pohodlí, není tak snadné.

Kam dál?

Flexibilnějších a výkonnějších alternativ webhostingu na trhu potkáte mnoho. Těmi nejpodobnějšími z uživatelského pohledu jsou VPS a managed služby. Zároveň můžete uvažovat i o dedikovaném serveru nebo vlastním fyzickém serveru.

A protože realita umí být pěkná mrcha, každá z těchto variant disponuje kromě mnoha výhod také nevýhodami. Pojďme se na ně podívat.

VPS

Na první pohled nejlákavější možností je takzvané VPS, tj. virtual private server. Oproti webhostingu získáte u VPS plnou volnost a můžete tak instalovat, jaký software chcete a vše si nastavit k obrazu svému. VPS také vyjde poměrně levně, což je obzvlášť pro začínající projekty lákavé.

Plná volnost ale má i odvrácenou stránku – o všechno se musíte starat sami. Tím myslíme opravdu všechno. Instalace, updaty, bezpečnostní opatření, jakékoliv změny, řešení problémů, zálohování atd. atd. Potřebujete proto vlastního administrátora, který zajistí, že všechno bude dobře fungovat a Váš projekt zůstane v bezpečí. 

Při správě vlastního hostingového serveru na Vás totiž číhá plno nástrah, které musíte umět identifikovat a zajistit, že Vás „nedostanou“.

Vlastní fyzický server

Další variantou, na kterou můžete z webhostingu přejít, je pořídit si vlastní server. Získáte tak mnohem vyšší výkon než u webhostingu nebo VPS a zároveň i velkou flexibilitu. Na druhou stranu jsou s ním spojeny podobné nevýhody jako s VPS – všechno si musíte řešit sami. Což je nákladné, otravné a ještě pěkně nebezpečné (pokud Váš administrátor není opravdu borec a nefunguje 24 hodin denně).

Kromě správy softwaru si oproti VPS musíte navíc řešit i vše ohledně hardware – zajistit chlazení, stálý přívod energie (což není tak samozřejmé, jak se zdá – aneb strčit server do zásuvky nestačí), řešit veškeré hardwarové problémy a tak dále. Vlastní fyzický server tak s sebou nese největší riziko výpadku, kybernetických útoků a podobně. 

Dedikovaný server

Dedikovaný server se od vlastního fyzického serveru liší tím, že jde vlastně o server jako službu, kde hardwarové záležitosti a často i prvotní instalaci obstará váš poskytovatel. Řeší také všechny nenadálé situace ohledně hardwaru – například u nás ve vshosting~ jakýkoliv hardwarový problém vyřešíme do 60 minut a to ve dne i v noci. 

 „Dedikáč“ je zároveň umístěn v datacentru, které bývá dobře zabezpečené proti výpadkům elektřiny nebo třeba vniknutí cizích osob. Bude mít také lepší konektivitu, než kdybyste si server zapojili ve vlastní provizorní serverovně. 

Oproti webhostingu je dedikovaný server samozřejmě mnohem výkonnější a můžete si na něj nainstalovat v podstatě co chcete. Softwarová stránka věci je ale stále na vás, stejně jako u VPS nebo vlastního fyzického serveru. Bez admina se tedy neobejdete, což představuje náklady navíc. 

Managed služby

Nejpříjemnější upgrade z webhostingu je bezpochyby na managed server nebo nějakou robustnější managed službu. Z uživatelského pohledu je to totiž takový webhosting na steroidech: služba se stejně snadno ovládá a poskytovatel hostingu se stará o všechny provozní záležitosti (software i hardware). Zároveň máte k dispozici řádově vyšší výkon a nesrovnatelně větší flexibilitu co se týká nastavení, kompatibility s různými softwary a tak dále.

To v důsledku znamená, že nemusíte mít vlastního administrátora, provoz serveru nemusíte vůbec řešit a všechno funguje, jak má. A když náhodou ne, je na poskytovateli, aby problém co nejrychleji vyřešil. Vy se tak můžete soustředit jen na svůj core business.

V závislosti na rozsáhlosti Vašeho projektu a použitých technologiích zbývá jen vybrat, jestli půjdete do managed serveru, robustnějšího managed clusteru nebo třeba do managed řešení pro Kubernetes

Cloud nebo fyzické „železo“?

cloud nebo fyzický server

Pokud se rozhodnete pro managed službu, nejspíš narazíte na dilema, zda jít do cloudu nebo raději zvolit fyzický server. Nedá se plošně říct, zda je jedno lepší než druhé – záleží na Vaší konkrétní situaci.

V případě, že máte menší, ale rychle rostoucí internetový projekt a je pro Vás zásadní vysoká dostupnost a flexibilita, cloud je pro Vás jasná volba. Vzhledem k nižšímu požadovanému výkonu pro Vás cloudové řešení nejspíš bude i cenově výhodnější. Pokud časem cloud přerostete, můžete bez problému přejít na fyzické řešení.

Jestli Váš byznys vyžaduje velký výkon nebo ukládání velkého množství dat, vyplatí se jít rovnou cestou fyzického serveru. Ten toho totiž „utáhne“ víc a na jednotku výkonu většinou vychází levněji než cloud. 

Není managed služba jako managed služba

Managed služby jsou díky své uživatelské přívětivosti čím dál populárnější. Bohužel ne každý poskytovatel chápe „managed“ jako skutečně plnou správu a klienti pak mohou být nepříjemně překvapeni.

V ideálním případě u managed služby poskytovatel provádí prvotní instalaci, veškerý monitoring serveru, updaty operačního systému i řešení všech nenadálých situací – ať už jde o hardwarový nebo softwarový problém. Tak to probíhá například u nás ve vshosting~.

Jiní poskytovatelé si ale pod managed službou mohou představovat pouze prvotní instalaci softwaru a následnou starost o hardware. Případně si za řešení softwarových problémů účtují další poplatky. Doporučujeme tedy dobře prostudovat, co všechno Vámi zvolená managed služba opravdu zahrnuje.

Nejlepší řešení pro Váš projekt

Vybrali jste?

Ze zkušenosti víme, jak těžké rozhodování to je. Všechno je individuální a nejlepšího výsledku zpravidla dosáhnete, když je hosting ušitý přímo na míru Vašemu projektu.

Pokud si stále nejste jistí, kontaktujte nás. Naši experti Vám rádi poradí, jaká varianta bude pro vás nejvýhodnější.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme