fbpx
Damir Špoljarič

vshosting~ zažívá v první čtvrtletí 2019 růstový boom. Obchodní tým plní plán na více než 200 % a za první tři měsíce získal vshosting~ více nových klientů než loňský rok za celé první pololetí. Mezi novými klienty je například Japonský gigant, mj. i vlastník českého Prazdroje, firma Asahi nebo velké e-shopy jak Eyerim, Brasty, Průša Research a mnoho dalších. S tím se však objevila potřeba rozšířit kapacitu datacentra. Podívejte se, co se bude jak rozšiřovat, a na pár provozních zajímavostí k tomu.

Datacentrum ServerPark

Poslední rok jsme se snažili minimalizovat nárůst počtu fyzických serverů, mimojiné s ohledem na zvyšování ceny silové elektrické energie. Přesto díky mnoha novým klientům musíme navýšit i počet fyzických serverů. Současně realizujeme již třetí instanci cloudu pro cloud managed servery a další centrální CEPH uložiště o kapacitě až několik set TB v SSD v režimu N+2.

Datacentrum ServerPark bylo původně koncipováno na 150 racků s kapacitou až 8000 serverů. Tato kapacita je rozdělena do tří etap, přičemž první dvě etapy jsou již absolutně plné a třetí etapu budeme brzy realizovat. Drobnými inovacemi se nám podařilo plánovanou kapacitu rozšířit na cca 158 racků.

Z pohledu energetiky je ServerPark projektován na 1 MW (1000 kW) čisté spotřeby serverů. Na chlazení datacentra je plánováno až 12 x 100kW chladících jednotek v režimu N+2, tedy teoretických 1,2 MW čistého chladícího výkonu. Realita nicméně ukazuje, že díky rozdělení studené a teplé části datacentra (část, kde servery nasávají vzduch o garantované teplotě a vlhkosti a části, kde servery „vyfukují“ teplý vzduch) a velkému rozdílu těchto teplot (čím větší rozdíl takové teploty, tím efektivnější chlazení) je reálný výkon jednotek o cca 15-20 % větší, než udává výrobce. Zálohu napájení datacentra zajišťují modulární UPS o výkonu pro zálohování až 2 MW v režimu 2xN, generátory o celkovém výkonu 3 MVA v režimu 2xN a trafostanice.

Jdeme na třetí etapu

Budova je dispozičně koncipována pro všechny 3 etapy, a to včetně prvků jako je systém automatického hašení inertním plynem nebo zabezpečovací systém. Pro plné osazení všech technologických částí datacentra nás čeká instalace další části rozvodny, dalších modulárních UPS systémů a postupné osazování chladících jednotek podle toho, jak rychle se nová etapa bude plnit novými servery.

Největší oříšek bývá již tradičně instalace desítek silových 185mm2 měděných kabelů mezi místnostmi rozvoden, UPS, generátory a trafostanicemi a místností s bateriemi. „Chuťovkou“ je i instalace dalších rozvaděčů na vysoké napětí 22000 V a osazování traf a generátorů za pomocí jeřábů. Vše se provádí samozřejmě bezpečně a za provozu. Projektová dokumentace již počítá s plným osazením budovy a jde tedy o relativně snadný úkol. Tímto procesem jsme si již jednou prošli při osazování druhé etapy ServerParku.

Zajímavostí je, že oproti předpokladu a energetickým výpočtům při projektování datacentra je reálná spotřeba cca poloviční. Je to způsobeno zejména použitím moderních nových technologií a prakticky výhradně SSD disků. Jinými slovy – energetické i chladící možnosti datacentra jsou poměrně hodně naddimenzované.

Bezpečnost na prvním místě

Hlavní prioritou vshosting~ při provozu datacenter je provozní bezpečnost. Podřizujeme tomu naprosto vše. Všimněte si proto ne příliš standardní redundance 2xN (dvojnásobný počet aktivních prvků) či N+2 (dva záložní aktivní prvky). Znamená to pro nás výrazně větší investici, ale snažíme se tím minimalizovat riziko výpadku na naprosté minimum.

ServerPark je tak připraven i na celopražský blackout díky nadstandardní zásobě nafty. Kvůli zvýšení bezpečnosti se datacentrum nachází mimo hlavní silniční a železniční tahy a je umístěno v řízeném letovém prostoru armády ČR (MCTR Kbely).

Tímto zdaleka nekončíme

Další etapou ServerParku získáme čas pro stavbu našeho druhého datacentra, ServerPark DC2 :-). Tam bude důraz na provozní bezpečnost stejně velký, avšak datacentrum bude z pohledu kapacity cca 3x větší a bude využívat unikátní technologie (kompletně stejnosměrně napájení, vlastní konstrukce serverů, 3 typy kombinovaného freecoolingu bez běžného využívání tradičního chlazení).

Jaké další technologické novinky chystáme? Úspěšně jsme zprovoznili CDN lokality v Seville a Bukurešti a chystáme i další. Kromě evropských lokalit se bude brzy realizovat i první POP v Asii, konkrétně v Singapuru. Intenzivně rovněž pracujeme na realizaci dalšího 100Gbps propojení s dalším globálním operátorem.

Chcete se dozvědět víc o našem datacentru? Vše se dočtete v našem článku Technické zázemí.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme