fbpx
Damir Špoljarič

Před dvěma týdny jsme oznamovali chystaný velký upgrade sítě na nové routery (Juniper MX960) a další zajímavá zařízení (Nexus řady 7000). Servisní práce jsme oznamovali na čas mezi 1 a 5 ráno středoevropského času s možností výpadků v řádu až jedné hodiny. Při akci jsme se setkali s pár komplikacemi. Důležité je však, že pro klienta vše proběhlo prakticky bez výpadku.

Na akci jsme byli řádně připraveni, vše bylo předem otestováno v testovacím prostředí a postup byl podrobně připraven. Zbývalo ho tedy zreplikovat v produkčním prostředí. Routery již byly zapojeny a propojeny v předstihu, noční servisní okno jsme si šetřili na části akce, které mohou způsobit výpadky v době „hýbání“ s routovací logikou, topologií sítě apod. Jedinou montážní částí byla úprava zapojení některých fyzických tras do více nezávislých WDM (konkrétně ze 2 na 3). Jelikož máme všechny klíčové trasy zdvojené na úrovni L2 s technologií vPC (Cisco Nexus) nad více fyzickými trasami, které vedou do našich síťových uzlů (popů), ale mají naprosto nezávislý průběh tras, přepojování části trasy probíhalo bez jakéhokoliv výpadku, pouze došlo k omezení kapacity trasy (např. ze 100Gbps na 90Gbps apod.) po dobu přepojování. Traffic na takové trase v době akce byl minimální a nedošlo k žádnému omezení.

Následovala úprava konfigurace topologie a nastavení sítě a zapojení nových routerů „do akce“. Jediný problém, na který jsme narazili a se kterým jsme částečně počítali, byla spolupráce s třetími stranami – tedy zahraničními operátory, kde docházelo k úpravě nastavení propojení (tedy aby každý globální IP transit TIER1 operátor, se kterým spolupracujeme, nebyl zakončen pouze na jednom z routerů – každý na jiném, ale aby každý operátor byl propojen s každým naším páteřním routerem). Vše dohodnuto a předpřipraveno, samotné provedení akce se zdrželo o téměř hodinu, když jsme se snažili dovolat síťařům u protistrany, kteří byli na akci vyhrazeni a s časem počítali. S ohledem na to, že jde o největší operátory (např. Telia), tak by člověk takovou situaci nečekal. Nakonec se vše podařilo realizovat dle dohody. Poté zbývalo přemigrovat provoz a služby ze starých routerů na nové, což již byla rutinní a připravená část.

Na akci se zúčastnilo za nás 7 kolegů – 3x síťoví specialisté, +2x senior administrátoři pro případné řešení problémů s replikacemi, clustery atd., 1x technik datacentra a +1x administrátor rychlé podpory pro rychlejší reakci na případné dotazy klientů a průběžnou kontrolu služeb.

Čeho jsme docílili – zapojené nové špičkové routery s obrovským výkonem, topologie dvojité hvězdy, reakce na poruchu na trase okamžitě díky L2/LACP/vPC bez nutnosti cokoliv přeroutovávat (což má vždy nějaký byť minimální dopad na provoz), 100Gbps ready, zvýšení kapacity (již příští týden chystáme zapojování dalšího zahraničního peeringového centra ;-)), vnitřní redundace všech core prvků (každý core router má 2 nezávislé router enginy atd.) = větší spolehlivost, větší propustnost, příprava na další expanze, výrazná technologická inovace.

No a to nejlepší nakonec. Pro drtivou většinu klientů znamenala akce výpadek v době trvání cca 2 minuty.

Poprvé jsme vše online komentovali na http://status.vshosting.cloud (zatím pouze v angličtině):

Foto – právě je cca 3h ráno:

Jeden z nových routerů – tento na lokalitě ServerPark – před zapojením všech propojů ? (foceno cca týden před akcí):

Snídaně šampiónů – už po akci ?

Všem našim kolegům velké díky za skvělě odvedenou práci !

P.S.: chcete být stále v obraze ohledně toho, co se děje ve světě hostingu/cloudu/ecommerce nebo ze zákulisí VSHostingu či datových center? Odebírejte naše videa, která pro Vás nově chystáme ? bit.ly/2lOYT6h

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme