fbpx
Damir Špoljarič

V září 2006 vznikl VSHosting. Název složený ze slov Virtual Server Hosting napovídal, že původní služby, které jsme nabízeli, byly služby virtuálních serverů. Byli jsme vlastně prvním „cloud“ poskytovatelem v ČR. Začínali jsme se servery v řádech jednotek kusů v datacentru Casablanca a v průběhu let se VSHosting přeorientoval na služby pro významné projekty.

Z několika málo počítačů se stalo několik tisíc serverů. Baví nás to, rádi řešíme individuální požadavky velkých projektů. Za tuto dobu jsme z dvoučlenného týmu vyrostli do teamu, který ještě letos či na začátku příštího roku překoná hranici 60 lidí a dále poroste. Letos jsme také spustili velkou náborovou kampaň pro technologické talenty nejen z ČR. Můžete se tak o nás dočíst na mnoha místech či nás slyšet v rádiu.

Jaké novinky si chystáme pro český internet?

V současnosti chystáme spoustu nových služeb a rozsáhlou expanzi, což si vyžádá mnoho dalších odborníků do týmu ? VSHosting je již více než 5 let největším MSP (Managed Service Provider) v ČR i SR. Více než rok jsme členem největšího peering centra DE-CIX v Německém Frankfurtu a v roce 2015 jsme dokončili stavbu nejmodernějšího datacentra v ČR. Na rok 2018 chystáme stavbu druhého datacentra.

Vše je o kvalitní infrastruktuře

vshosting~ infrastruktura

VSHosting staví od začátku své existence na kvalitní infrastruktuře. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli přistoupit ke stavbě datacentra ServerPark. Rozsáhlá technologická stavba byla poměrně velké sousto. Tisíce hodin plánování a nervů na stavbě se ale nakonec vyplatilo. ServerPark byl v létě 2015 zkolaudován pro první technologickou etapu (~2500 serverů / 0,35MW).

V létě 2016 jsme již zaplnili 40% celkových kapacit ServerParku a proběhla kolaudace druhé etapy. Zbývá nám poslední, třetí etapa, kterou připravíme v roce 2017. Díky kompletní připravenosti – veškeré prostory, hašení, kabelové průchody, trafostanice, strojovny chlazení a další, je příprava poslední etapy poměrně „jednoduchá“. ServerPark splňuje moderní technické požadavky  a je celý postaven v režimu 2N+1. Datacentrum je transparentní a máme za sebou desítky prohlídek pro zájemce z řad klientů, odborníků na datová centra a telekomunikace, studentů či našich fanoušků.

Za dobu existence ServerParku jsme se potýkali s 12 poruchami. Díky zabezpečení a redundanci si klienti ničeho nevšimli. Nedošlo ke zvýšení teploty na datovém sálu nebo výpadku napájení. Všechny zálohy a postupy zafungovaly dle očekávání. V datacentru každý měsíc zkoušíme ostré zkoušky blackoutu. Jak taková zkouška vypadá, jste měli možnost vidět například v reportáži České televize, nebo nám můžete napsat a přijít se na zkoušku podívat :-).

Novou etapu jsme ještě více vylepšili a přidali další redundantní záložní prvky. Nová etapa je také připravena na unikátní nepřímý freecooling se zachováním osvědčených technologií. V Evropě je zatím jedna instalace v Londýně, takže čekáme, jak se tato technologie britským kolegům osvědčí a poté ji nasadíme také. Nestojíme o technologická prvenství, tedy provoz nevyzkoušené technologie v produkčním prostředí, které by mohlo ohrozit chod klientských aplikací.

V ServerParku se také nachází kromě sítě VSHostingu i několik alternativních operátorů (T-mobile, UPC, Dial Telecom, Kaora), takže si klient může vybrat záložního poskytovatele konektivity. Tito operátoři mají do ServerParku nezávislou infrastrukturu – vlastní HDPE chráničky s vlastními optickými kabely.

Provádíme také obrovské investice do páteřní sítě. Veškerá L2 síť datacentra ServerPark bude nyní postupně přecházet na nové switche Nexus řady 7000. Je to stejná platforma, na které je například provozován celý NIX.CZ. V naší síti také brzy naleznete prvky jako Juniper SRX5800 a další. Vše samozřejmě připraveno pro 100Gbps technologii :-). VSHosting se svými 3 POPy (páteřní uzly) komunikuje po nezávislých a vlastních optických trasách. Nyní budou trasy ke klíčovým POPům zdvojeny po nezávislých optických trasách, takže porucha takové trasy nezpůsobí v síti žádnou konvergenci, kterou by mohli klienti byť na krátkou chvíli poznat.

Nové cloudové služby

Přichystali jsme pro Vás novou službu CloudMail a CloudStorage. CloudMail se brzy dočká nového GUI včetně možnosti ovládání přes RestAPI. CloudMail i všechny individuální klientské systémy jsou vybaveny od letošního roku unikátním a efektivním antispamem, který připravil náš nový infrastrukturní admin team. Denně antispam protřídí několik milionů zpráv. CloudMail obsahuje také spoustu výhod jako například vysokou dostupnost (fail-over) a další.

CloudStorage Vám umožní jednoduché škálování díky technologiím OpenStack+CEPH s maximální bezpečností dat (vše uloženo synchronně na 3 místech). Diskový prostor bude dostupný přes mnoho protokolů či aplikací včetně například oblíbené aplikace OwnCloud. CloudStorage bude mít také Object Storage variantu, která bude cenově výhodnější a v mnoha ohledech lepší konkurencí známého Amazon S3 s plně kompatibilním API.

Chystáme také unikátní nové služby Managed Docker platformy. Jedná se o unikátní službu v celoevropském měřítku. Již brzy ?

Novinky v oblasti managed server řešení

Více než polovina managed serverů je realizována formou cloud serveru v naší cloud infrastruktuře. Příští rok bude možno využít možnosti dvou lokalit – v případě nedostupnosti primárního cloudu se vše ihned spustí ve druhé lokalitě. Pro Managed Sever klienty jsme rovněž otestovali a customizovali nový control panel.

Od tohoto roku se o Vaše managed servery stará několik týmů, aby bylo docíleno rychlých reakcí a současně nutnosti některé záležitosti prozkoumat více hloubky a být Vám tedy nápomocni v co největší možné míře. Rozložení týmů, které se nyní o Vaše servery starají lze najít zde na stránce technická podpora.

Letos se nám podařilo dokončit migraci všech serverů na nový backup systém, aby byly uchovávány zálohy minimálně 14 dní zpětně, ideálně 30 dní zpětně. VSHosting provozuje záložní servery v nezávislé lokalitě na serverech o celkové diskové kapacitě několik PB (několik tisíc terabajtů). Postupně také migrujeme všechny služby na nový monitoring (k dnešnímu dni je hotovo cca 70%) , který umožňuje monitorovat podstatně více parametrů na managed serverech a upozornit nás ještě rychleji na jakýkoliv problém a umožňuje nám více individuálně upravovat checky pro jednotlivé servery.

Dále jsme pro všechny klienty přichystali nový nástroj na real-time zobrazování zátěže serverů. Pro technické komplikace jsme ho byli nuceni dočasně stáhnout z klientského rozhraní, na úpravě a opětovném spuštění usilovně pracujeme. Pracujeme také na systému hlídajícím trendy zátěže a automatických notifikacích našim adminům i klientovi v případě blížící se kritické zátěže serverů na základě predikce.

Pro malé i velké…

VSHosting letos řeší více clusterových náročných systémů než kdy jindy. Kompletně k nám například přešel Shoptet, provozovatel téměř 9 tisíc eshopů. Naše kapacita vyhrazená pro nové realizace je v posledních týdnech trvale vyčerpaná z důvodu až čtyřech nových extrémně rozsáhlých řešení probíhajících současně, proto hledáme další kolegy do našeho týmu. Pro ty největší a nejnáročnější klienty chystáme spoustu novinek jako například vyhrazeného serverového architekta, individuální monitoring, možnost pružného navyšování výkonu v clusteru o desítky jader CPU a stovky GB RAM během krátké doby apod. Velké clustery budeme již v brzké době umět kombinovat s naší službou CloudStorage pro účely centrálního úložiště clusteru s vysokou dostupností a plynulým navyšováním.

Pro ty nejmenší klienty, kteří chtějí individuální přístup a nevyhovuje jim klasický sdílený webhosting chystáme službu Lite Managed Server. Vše již brzy najdete na našem webu ?

Akce pro partnery

Letos jsme zahájili slíbenou akci grilovací pátky. Nakonec se z toho staly grilovací čtvrtky, abychom klientům během léta neblokovali páteční odjezdy z Prahy na víkendy a zahájení těchto akcí bylo posunuto vzhledem k výstavbě další etapy ServerParku a instalací nových generátorů. Poprvé jsme také pro klienty připravili odbornou besedu, která se konala v Node5 a setkala se s pozitivním ohlasem, a proto na konec roku chystáme další podobné akce.

ISO, členství a další

Podařilo se nám opět projít auditem pro ISO 9001 a 27001. Letos jsme se také staly členy Asociace.biz – podívejte se na náš profil s obrázkovou prezentací. Chystáme také vstup a zapojení do AMS-IX – 2. největšího peeringového centra na světě sídlícího v Amsterdamu.

Příští rok nás čeká intenzivní expanze do Polska včetně otevření polské pobočky. Držte nám palce.

Děkujeme za Vaši přízeň. Vězte, že děláme pro Vaši spokojenost vše, co je v našich silách. Stojí nás to spoustu úsilí a probdělých nocí. Rádi se podílíme na rozvoji českého internetu a milujeme práci s novými technologiemi. Pokud máte jakýkoliv tip či námitku, kdykoliv nás kontaktujte na vedeni@vshosting.cz

Damir Špoljarič,
CEO

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme