fbpx
Damir Špoljarič

Nedávno jsme oslavili 12. narozeniny. Letošní rok byl ve znamení technického našlápnutí na velké projekty, které nás čekají – Zerops, druhé datacentrum, spuštění nového interního systému, nových služeb a dalších technických inovací. Soustředíme se čím dál více na koncepčnost řízení firmy a poskytovaných služeb.

Náš tým se v roce 2018 rozrostl o 16 nových kolegů a další pobočku. Tržby VSHostingu a celé skupiny letos povyskočily o necelých 30 %, tedy mírně nad očekávání. Tak jako každý rok, i letos putoval celý zisk do růstu firmy, zejména do technických inovací. V roce 2018 jsme otevřeli obchodní a marketingovou pobočku cca 200 m od budovy ServerParku, protože ServerPark bohužel není z pohledu kanceláří nafukovací a začal nám být letos malý. S ohledem na zdvojnásobení obchodního týmu v posledních týdnech a rozšíření marketingového týmu o další kolegy od jara 2019 je pravděpodobné, že se pobočka bude znovu stěhovat do ještě prostornějších kanceláří a můj nápad propojit centrálu s pobočkou elektrokoloběžkami, tak asi nebude uskutečněn. V roce 2019 se nám opět podařilo posunout dále organizační strukturu, VSHosting má od letoška například historicky prvního šéfa obchodu.

Poslání VSHostingu zůstává i nadále stejné, chceme zajišťovat neustále lepší provoz internetovým projektům. Zejména v dnešní době, kdy je provoz infrastruktury čím dál komplexnější disciplína, IT se řídí “módními trendy”, mnohdy je infrastruktura překombinovaná, roste hodnota a důraz našich služeb našim klientům. Na naší straně se věnujeme stále větší míře automatizace a zlepšování provozu infrastruktury a díky získanému know-how zvládáme provoz projektů, do kterých bychom se ještě před pár lety nehrnuli.

Celý růst firmy je možný pouze díky skvělým, nadšeným a chytrým lidem, kterých je ve firmě čím dál více, a se kterými rád trávím čas. Jenom díky nim se daří rozvíjet služby na tolika frontách paralelně a mít změřenou spokojenost u zákazníků přes 98 %! Velké díky celému týmu VSHostingu za to.

Z pohledu inovací infrastruktury byl letos zapojen první 100Gbps upstream do globálního Internetu (přímé propojení s TIER1 operátorem Telia – https://en.wikipedia.org/wiki/Tier_1_network), další 100Gbps do globálního internetu, které nahradí agregované spoje po 10Gbps, budeme zapojovat v prvním čtvrtletí. Velkým úspěchem bylo také zavedení vlastní anti-DDoS ochrany (služba DDoS Protect), kterou si vyvíjíme in-house a postupné rozšiřování naší globální CDN sítě o další lokalitu. Nový CDN POP běží v Londýně a brzy spustíme další v lokalitách Madrid, Bukurešť a následně Gdaňsk či Varšava.

Letošní rok jsme také zavedli do provozu novou cloudovou infrastrukturu pro všechny Cloud Managed Servery, které postupně do nového cloudu migrujeme. Spolu s novým cloudem je v provozu i nový centrální storage systém s prakticky neomezenými možnostmi škálování postavený už výhradně na SSD technologii jako synchronně-replikovaný storage v redundanci N+2 na úrovni fyzických nodes s až paranoidním důrazem na provozní bezpečnost.

Téměr dva roky vývoje stojí za novou klientskou zónou a novým informačním systémem (https://vshosting.cz/spoustime-novy-informacni-system-a-klientskou-zonu/). Klientskou zónu mají klienti již několik týdnů k dispozici, interní informační systém zavádíme do provozu od 1. 2. 2019. Nový informační systém automatizuje většinu interních netechnických procesů a nová klientská zóna bude středobodem všech poskytovaných služeb. Do nové klientské zóny budeme integrovat CloudMail, CDN a časem i ovládání managed serverů vybavených managed tools.

Nástroj s názvem ManagedTools jsme pro klienty vyvinuli pro zajištění většího pohodlí single Managed Serverů, který budou příští rok používat již řádově stovky klientů.

Technicky se nám podařilo úspěšně ukončit další část starých systémů – například staré poštovní servery, všechny dostat do úspěšného stavu “halted” a mít všechna data klientů zmigrovaná do CloudMailu, u kterého se nám za rok , doufám, podaří dostat na počet 100.000 aktivních uživatelů. Zavedli jsme do produkce novou službu Managed Platform for Kubernetes, kterou úspěšně využívají společnosti typu E.ON či CreativeDock a další.

VSHosting v roce 2018 upevnil svoji pozici leadera technologického provozu pro segment e-commerce. Hostujeme více než 40 % českých a slovenských e-shopů a v rámci naší aktivní expanze do Polska se budeme na e-commerce zákazníky zaměřovat i na nových trzích. V roce 2019 v Polsku otevřeme obchodní a marketingovou pobočku. Doufám, že za rok, v další roční summary, budu psát o tom, že se nám v Polsku daří, funguje zde náš lokální tým a začínáme být relevantním partnerem pro e-commerce klienty a agentury. Po Polsku hodláme expandovat do dalších zemí (např. Rumunsko a Maďarsko).

Nejen pro e-commerce, ale zejména pro digitální agentury chystáme v roce 2019 spustit partnerský program, díky kterému získají spoustu výhod, ještě více individuální péče a lepší ceny.

Časově se nám trochu zpozdil projekt nového datacentra ServerPark DC2, což má zejména dva důvody. Prvním je fakt, že z důvodu razantního růstu elektrické energie od konce tohoto roku (silová energie o více než 60 %!) realizujeme většinu nových zákazníků se službou Cloud Managed Server, který svými výkonnostními možnostmi a spoustou výhod (škálování, fail-over na úrovni hypervizoru, rychlý a replikovaný storage) úspěšně konkuruje málo a středně výkonným fyzickým serverům. Díky tomu nám roste spotřeba elektrické energie pomalejším tempem, než jsme původně počítali a získali jsme více času na stavbu dalšího datacentra. Druhým důvodem je totální překopání koncepce do stejnosměrného konceptu datacentra po vzoru Google, Facebooku a dalších a s tím související návrh vlastního hardware a určení nové lokality s  ohledem na dlouhodobé teplotní a vlhkostní statistiky prostředí daných lokalit. Podle aktuálního plánu bychom měli mít na začátku roku dokončený proof of concept vlastního hardware, na jaře verifikovaný model několika desítek těchto serverů a otestované možnosti chlazení i v mezních podmínkách (DC2 předpokládá kombinovaný režim několika freecooling režimů a žádnou instalaci tradičních chladících zařízení). Na přelomu roku 2019/2020 chceme mít vybranou a zasmluvněnou lokalitu a zahájený projekt pro územní řízení.

Jaké nás čekají produktové novinky v příštím roce? Hlavní novinkou bude nástroj Zerops.io pro vývojáře se spoustou unikátních vlastností (www.zerops.io). U Managed služeb budeme v prvním čtvrtletí představovat nové managed tarify – M1, M2 a Managed Clusters. Díky většímu rozpětí služeb si přijdou na své jak menší klienti se skromnějšími požadavky, pro které jsou současné služby příliš nákladné a rozsáhlé, tak největší možné projekty s individuálními požadavky. Představíme také službu Managed DB (replikované managed clusterované databáze v cloudu) a další.

Na začátku března 2019 plánujeme také VSHosting Roadshow nejen pro naše klienty, s lokalitami Praha a Bratislava (+ zvažujeme ještě Brno), na které VSHosting tým představí produktové novinky, aktuální trendy pro vývojáře a spoustu dalšího. Doufejme, že tou dobou se nám již podaří dokončit novou identitu – nové logo, web a další, na čemž také aktivně pracujeme.

Celému týmu VSHostingu, našim partnerům a klientům přeji hodně štěstí a úspěchů v novém roce.

Damir Špoljarič
CEO

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme