fbpx
Damir Špoljarič

Google dnes postihl výpadek všech služeb ve střední Evropě. Příčinou jsou s největší pravděpodobností problémy v interním routingu Google. Pokles trafficu v českých peering centrech lze pozorovat již kolem 19:20h a nutno podoknout, že problém není zcela vyřešen ani nyní (1h ráno, 23.11.2016).

Google své služby provozuje pomocí takzvaného anycastu, kdy některé propagované IP rozsahy jsou dostupné více cestami a tyto IP rozsahy jsou propagovány z více míst. Lze si to představit tak, že serverů se stejnou IP adresou se v Internetu nachází mnoho a uživatel se vždy připojí k té lokalitě, která je dle výpočtu dynamického routingu nejbližší.

Výhodou anycastu je zejména to, že redundance je založena na samotném principu fungování Internetu. “Umře” jeden bod, uživatel se připojí k dalšímu nejbližšímu stejnému bodu v Internetu se stejnou adresou. Tato redundance má nevýhodu v tom, že je poměrně pomalá. Umře-li tento bod v Internetu, trvá i několik minut, než routery v Internetu pochopí, že “tudy cesta nevede” a datový tok začne téct jinou cestou.

V případě dnešního výpadku google byl problém v tom, že byť nastala technická závada v routingu, prefixy google byly dále z tohoto místa propagovány a z pohledu routingu tak byla cesta “živá”, byť tudy netekl žádný traffic a končil na prvním routeru google v ČR.

Až po několika hodinách google přestal tyto prefixy v ČR propagovat a Internet si tedy našel cestu jinudy, mnohdy přes zahraniční linky. Ve vshosting~ jsme traffic přeroutovali přes náš peering s Google ve Frankfurtu. Obdobně se zachovali i ostatní operátoři jako O2, Vodafone, T-mobile.

Odhaduje se, že Googlu “upadl” traffic v ČR kolem 400 Gbps a ochromeny byly všechny jeho služby. Ve chvíli, kdy nám začal monitoring ve vshosting~ hlásit nedostupné anycast DNS adresy Google (sledujeme dostupnost spousty veřejných služeb mimo naši síť), podezření na problém u Google následovalo až po ověření naší sítě a našich cest, přeci jen Google nepadá denně, byť za poslední dva měsíce jde už o druhý obdobný problém (první problém byl však pouze několika minutový). Předpokládám, že prvotní “chaos” nastal u většiny operátorů.

Nejvíce trápení s nedostupným Googlem měli poskytovatelé připojení pro koncové uživatele jako je UPC nebo O2. Krom nedostupnosti uživatelských funkcí jako mapy, youtube a další se uživatelům nenačítalo i mnoho webů, které Google používají a kdy při nedostupnosti Google se nenačte web, resp. načte až po dlouhé době, kdy prohlížeč vytimeoutuje nefunkční adresu (např. google analytics).

Mnoho webů používá online Google služby třeba i pro fonty ve frontend aplikacích. Některé služby jsou z principu založeny na Google mapách, bez kterých plně nefungují (Liftago apod.). Ti všichni měli problém. Závislost na Google je obrovská a nejde jen o emailové služby. Samotnou kapitolu tvoří DNS, kdy Google anycast DNS servery (8.8.8.8 a 8.8.4.4) používá i spoustu koncových uživatelů – takovým lidem v danou chvíli nefungovalo nic, protože díky nedostupným DNS serverům nebylo možné přeložit žádné adresy.

Tyto situace jsou vždy nepříjemné a spousta technických problémů nelze předvídat. Přejeme kolegům z Google zdárné dořešení celého problému.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme