fbpx
Damir Špoljarič

V říjnu VSHosting oslaví 11. narozeniny. Podívejte se, jak jsme začínali a co se od té doby změnilo.

Jak vypadal hostingový a internetový svět před 11 lety

Když jsme v roce 2006 zakládali VSHosting, byl hostingový a internetový svět v ČR naprosto odlišný. Weby byly psány v nejjednodušších technologiích (relační databáze – MySQL nebo PostgreSQL + PHP). Jako servery se používaly běžné domácí počítače a pořádných datacenter bylo poskrovnu. Tehdejší běžný standard datacenter byla místnost s několika racky, jedna domácí/kancelářská klima jednotka a jedna UPS. O redundanci a fyzickou bezpečnost tehdy příliš nešlo a výpadky byly na denním pořádku. Vše bylo podřízeno tomu, aby se server, resp. počítač připojil k alespoň 10 či lépe 100Mbps Internetu s rozumným limitem přenosu dat. Internet byla nejdražší položka provozu vlastního serveru. Za tu dobu se internet z pohledu technologií a kapacit dostal jinam. 1Gbps na páteřních sítích byl vytlačen 10Gbps a ten je nyní vytlačován 100Gbps technologií. IPv6 byla tehdy záležitost spíš pro fajnšmekry a prakticky žádný operátor IPv6 protokol nepodporoval (zejména proto, že to nepodporovaly použité páteřní síťové technologie) a IP transitní konektivita (zahraniční připojení) za 11 let klesla s cenou více než 50x.

Virtualizací se tehdy prakticky nikdo netrápil a nebylo nutné řešit ani dnes tak „populární“ ddos útoky apod.

Hostingových firem bylo již tehdy na trhu relativně hodně, specializované managed řešení pro velké projekty dělaly pouhé jednotky firem. VSHosting přišel s řešením virtuálních serverů (odtud také název VSHosting – Virtual Server Hosting), což tehdy nebyla na trhu zatím příliš známá služba. Začali jsme se tedy postupně zaměřovat na hostingové potřeby a zajišťováním infrastruktury pro největší internetové projekty. Jedním z prvních projektů, pro kterého se stal VSHosting infrastrukturním partnerem, byl v roce 2006 server ČSFD.cz, již tehdy jeden z největších internetových projektů v ČR. Další projekty ihned následovaly (např. Týden.cz a další). Mimochodem VSHosting začínal s Debian 3 (Woody) a Debianu resp. Ubuntu je věrný dodnes ?

Co se nám ve VSHosting povedlo a jak jsme se stali významným hráčem na trhu?

Uvědomili jsme si, že pokud chceme být opravdu přínosným partnerem těmto projektům, musíme se přestat ohlížet na lokální firmy a začít se inspirovat v zahraničí u velkých hráčů (např. RackSpace). Za rok jsme tak již měli realizován vlastní autonomní systém, vlastní páteřní síť a přestěhovali jsme se do vyhrazeného datového sálu, který byl pro nás vytvořen, v TTC. Další rok (od 1.1.2008) jsme se připojili do NIX.CZ. Zkrátka jsme si kladli za prioritu špičkovou technologickou infrastrukturu a to považujeme za jednu z hlavních priorit dodnes. Další prioritou byla specializace na různé nové technologie, které začali klienti postupně ve svých aplikacích používat (noSQL databáze apod.). Tím jsme za 11 let vytvořili unikátní know-how, které jiní lokální poskytovatelé nemají. Profesionalizace nastala i u jiných věcí. Na začátku jsme úplně první servery (desítky kg vážící krabice) vozili autobusem MHD z maloobchodu do serverovny přes celou Prahu (v mém případě místo školního vyučování).

Za pár let jsme se stali největším poskytovatelem managed služeb nejen v ČR, ale i SR, kde aktivně působíme od roku 2009 včetně připojení do SIX.SK. V roce 2012 jsme začali plánovat a projektovat stavbu vlastního datacentra ServerPark (otevřeno 2015). Větší cíle máme ještě před sebou ?

Od té doby se staráme o tisíce projektů včetně těch největších. Jedním z nich je bezpochyby Shoptet, který hostuje každý 4. český eshop a jde o technologicky poměrně náročné infrastrukturní řešení. Jsem hrdý na VSHosting a jeho tým, že se nám povedlo Shoptet.cz nejen zmigrovat dle plánu, ale také zajistit špičkový provoz a rozvoj infrastruktury a maximální dostupnost díky know-how a špičkovému zázemí (tedy TOP 2 priority). O Shoptetu brzy napíšeme samostatný článek. Shoptet není jediným složitým řešením, kde jsme si naplno vyzkoušeli krásy, ale i limity a omezení synchronních replikací databází (galera), balancování obrovského trafficu či pokročilé antiddos ochrany. Podobných velkých řešení hostujeme desítky.

VSHosting je považován také za významného ecommerce hráče, protože zajišťujeme provoz i spousty ecommerce projektů náročných na provoz – například e-shopy Notino, Hudy, Insportline, AAA AUTO, Okay.cz, Kupi.cz, Zoot.cz, Pelikan, Letuska.cz, Megapixel, Vivantis, Prazdroj, Euronics, Bezvasport, A3sport a stovky dalších velkých eshopů a nejen jich (hostujeme například platformu Smartsupp).

Cesta ke cloudovým službám a kam směřujeme

V posledních letech se čím dál více věnujeme novým cloudovým technologiím. Přišli jsme s novou generací webhostingu a virtuálních serverů službou SnackHost.com, která svými vlastnostmi a použitou technologií výrazně překračuje všechny běžné hostingové komoditní služby. U služby SnackHost jsme poprvé použili technologii OpenStack/Ceph, kterou nyní budeme používat i na další služby, které plánujeme ve VSHostingu spustit (například unikátní storage službu CloudSpace).

Obecně více směrujeme k tomu, aby jednodušší služby byly klientům poskytnuty centrálním řešením, které můžeme více „vymazlit“ a věnovat mu maximální péči. Tímto stylem jsme například spustili službu CloudMail a související centrální antiddos ochranu MailProtect a nyní již poštovní služby neinstalujeme na každý samostatný klientský server, protože takto dosáhneme lepších výsledků z pohledu kvality služby. Podobně řešíme například i službu CDN, kterou si budujeme od základu sami, na vlastní infrastruktuře globálně po celém světě včetně USA a nyní plánujeme rozšíření CDN i do Asie. Pomocí naší CDN akcelerujeme provoz spousty klientů včetně těch s globálními projekty.

Individuální péči více soustředíme na individuální managed služby pro malé i velké internetové projekty, kde naplno uplatňujeme naše know-how a spolu s centrálními službami (CloudMail, CloudSpace, CDN, CloudDNS a další) vytváříme unikátní produkt pro provozovatele internetových projektů, kterým zajistíme všechny hostingové potřeby – individuálně a tam kde to dává smysl, tak špičkovou centrální službou.

Momentálně pracujeme na významném projektu, kde se individuální řešení a centrální řešení skloubí do nové služby Zerops, což je unikátní cloudová platformní služba s plnou automatizací všech běžných Operations operací (performance tuning, autoscaling, autoupdate) řešící drtivou většinu běžných potřeb a zajišťující pro klienty i hostované develop & build prostředí a spoustu unikátních features. Díky našemu týmu adminů budeme na platformě Zerops vyvíjet podporu nových technologií, testovat za klienty přechod na nové verze (klient tak již bude moct pouhým jedním tlačítkem potvrdit provedení například aktualizace na novou verzi MariaDB/galery bez výpadku a plně automaticky), testovat a nasazovat automatizaci nových operations scénářů a věnovat se podpoře implementace Zeropsu do velkých internetových projektů. Zerops je určen na začátku pro trhy UK, DE a NL.

Koho hledáme do týmu

VSHosting buduje pohodové týmy vzájemně „kompatibilních“ lidí. Ve VSHostingu máme týmy nadaných nadšených juniorů po maturitě i týmy neméně nadšených seniorů s mnohaletou praxí nejen z ČR ale i zahraničí. Bráníme se jakýmkoliv korporátním nesmyslům a stále je u nás „startup“ atmosféra ovšem v prostředí vyzrálé firmy, která má porodní bolesti za sebou, díky čemuž se dokáže zaměřit primárně na růst a rozvoj a dokáže zajistit lidem ve firmě pohodu a stabilitu a umožnit jim posouvat se každý den dál. Pohodové prostředí – fotbálky, chill zóna se stálým přísunem zdravého i méně zdravého občerstvení, pití, energy drinky, pizzy, multisportky apod. mají dnes i jiné firmy.

Ve VSHostingu ale cílíme i na méně obvyklé benefity – komfortní mobilita (= auto), pořádné a pohodlné kancelářské křeslo, klima v kanceláři, dobrý kafe, dobrovolné týdenní „admin pivo“, „steak“ teambuildingy v Ambiente či vlastní grilovačky na zahradě před datacentrem a další. Chceme, aby se u nás každý cítil dobře.

Do firmy hledáme nadšené juniory a seniory adminy se zájmem o Linux, kteří budou kompatibilní s týmem, ztotožní se s firemními cíli a chtějí s námi postupně budovat firmu s globálními ambicemi, kterou v příštím roce čeká ještě raketovější růst. V příštím roce VSHosting tým vyroste o 20-30 dalších kolegů. Rozšiřujeme i tým junior adminů, takže nadšenci se zájmem o linux po maturitě nebo i před ní se mohou hlásit také ;-). Každý nadaný junior má možnost rychlého růstu a během pár let se vypracovat na senior pozici, což se mnoho kolegům u nás již povedlo (tento rok 3 admini).

Napsat nám můžete na team@vshosting.cz nebo přímo mě na ceo@vshosting.cz

Damir Špoljarič
Spoluzakladatel VSHostingu

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme