fbpx
Damir Špoljarič

Ve vshosting~ provozujeme obrovské množství fyzických serverů ať už pro naši cloudovou infrastrukturu, tak pro vyhrazené klientské servery. Mezi nejpoužívanější značky v našem datacentru patří SuperMicro a DELL. Tento rok jsme však v souvislosti s přípravou projektu nového datacentra začali vyvíjet vlastní hardware. Tento krok před námi udělaly i jiné velké společnosti jako Google, Facebook, OVH a desítky dalších.

Jak přesně bude vlastní hardware vypadat?

Půjde o vyvinutí vlastního chassis speciálních rozměrů s vlastním zdrojem napájení z 48VDC na standardní ATX napájení. Paměti, základní desky a procesory použijeme pro maximální spolehlivost hotové.

1. Maximální přizpůsobení projektu nového datacentra

Nové datové centrum nepočítá ve většině plochy se standardními 19’’ stojany na servery, jako je to v jiných datacentrech. Pro datové sály budou vytvořeny speciální několikařadé police, přičemž na každé polici budou umístěny stovky kusů serverů, které budou uspořádány pro maximální efektivitu.

Každá police bude vzduchově oddělena a utěsněna a bude obsahovat vlastní redundantní ventilátory zajišťující chlazení jinak pasivně chlazených serverů. Police budou disponovat vždy dvěma centrálními zdroji (větev A a B) 48V stejnosměrně rozvodem ke každému serveru.

2. Úspora nákladů

Úspora pořizovacích nákladů je značná, jelikož se neplatí výrobci za „značkový server“. Úspora je i na straně stojanů a zdrojů serverů. Z pohledu efektivity provozu dojde i k obrovské úspoře provozních nákladů díky minimálním ztrátám na zdrojích a kombinaci nepřímého free-cooling a adabiatického přímého free-cooling chlazení, které zajistí provoz bez nutnosti méně ekonomického kompresorového chlazení.

Maximální provozní efektivitě bude uzpůsoben i výběr lokality datacentra s ideálním poměrem nejnižších letních teplot a současně nejnižší vlhkostí a rovněž konstrukce a orientace budovy.

3. Jednoduchý (= rychlý) servis

Vzdálené vypnutí vadného serveru a jeho vytažení z police bez nutnosti použití nářadí bude otázkou několika minut. Pohráváme si i s myšlenkou budoucího zapojení robotů pro automatické montáže a výměny vadných serverů pro možnost bezobslužného a plně automatizovaného provozu datacentra DC2.

4. Žádný vendor lock-in

Nebudeme omezeni žádným výrobcem, který by nám diktoval, do kdy je daný typ jeho serveru podporován, nemusíme se přizpůsobovat jeho servisním programům ani seznamu podporovaných doplňkových komponent. Vše si přizpůsobíme své potřebě.

Damir Špoljarič
CEO

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme