fbpx
Damir Špoljarič

Rád bych Vás tímto informoval o souhrnu důležitých aktualit z vshosting~, které se udály v několika posledních měsících a jaké prioritní inovace a projekty nás čekají.

Novinky v datacentru / datacentrech ?

Pomalu ale jistě se připravujeme v ServerPark DC1 na dostavbu třetí, tedy poslední technologické etapy. Aktuálně jsme alokovali poslední racky pro instalaci nových serverů. Jelikož jsme velice důkladní a jak mnozí konkurenti říkají, že až zbytečně paranoidní, provádíme každých půl roku důkladné testování záložního bateriového systému UPS, který zahrnuje i například měření každé jednotlivé baterie při vybíjení.

Po tuto dobu je celé datacentrum z preventivních důvodů napájeno ze záložních generátorů a vždy se provádí revize UPS pouze jedné napájecí větve (servery jsou napájeny ze dvou samostatných UPS). Proběhlo také rozšíření kapacity UPS pro instalaci dalších serverů o 120kW, tedy záložní bateriová kapacita pro dalších až 600 serverů.

Pokračují také přípravy na novém, v České republice přelomovém, datovém centru. O přípravě jsme začali psát odborné články na Lupa.cz. Nové datové centrum bude po vzoru Google, Facebook a desítek dalších postaveno kompletně stejnosměrně a navíc na vlastních serverech, jehož vývoj koordinujeme s největším českým internetovým projektem, který pracuje na podobném projektu.

Celé datacentrum bude chlazeno unikátním nepřímým freecoolingem s dochlazováním nasbíranou dešťovou vodou. Celý unikátní koncept je takto zvolen z důvodu maximální spolehlivosti (odpadají všechny poruchové prvky tradičních datacenter – rozvodny, silové přepínací prvky, tradiční UPS apod.) a maximální využitelnosti a provozní efektivity. Po desítkách let půjde v ČR o první opravdu netradiční a unikátní datové centrum v ČR, navíc ověřené několik let u největších internetových hráčů.

Expanze, pobočka, tým

Z důvodů razantního rozšíření týmu jsme otevřeli pár set metrů od vshosting~ centrály další pobočku určenou pro kolegy z obchodu a marketingu. Je to krok, který jsem se snažil dlouhodobě oddalovat. Trhat tým na více částí není dobré řešení, ale kanceláře ServerParku bohužel nejsou nafukovací.

vshosting~ v posledních měsících roste i z pohled počtu klientů rychleji než kdy dříve (aktuálně přesahujeme 150% našeho růstového plánu pro tento rok). Největší podíl na tom má segment e-commerce, pro který jsme s přehledem dominantním hráčem na českém i slovenském trhu. Již brzy zveřejníme řadu zajímavých nových referencí v tomto segmentu ;-).

Nová klientská zóna

Po 12 letech makáme na nové klientské zóně. Přinášíme malou ochutnávku. Děláme vše proto, aby nová klientská zóna byla hotová pro klienty ještě letos, respektive od začátku ledna. Nová klientská  zóna přinese výrazně vyšší komfort většiny uživatelských činností a zlepší přehlednost.

Spolu s klientskou zónou vyvíjíme interně celý nový informační systém, který nám pomůže při rychlém růstu a nahrazuje spoustu „ruční práce“ automatickými či poloautomatickými procesy. 

Nové služby

Před pár měsíci jsme zveřejnili novou službu Managed Platform for Kubernetes. Jako první ve střední Evropě nabízíme kompletní managed řešení cílené na aplikace provozované v Docker kontejnerech s Kubernetes vhodné i pro rozsáhlé aplikace.

Z důvodu upgradu páteřní konektivity disponujeme obrovskou nevyužitou kapacitou páteřní globální konektivity, zejména příchozí směr (jako hosting provozující datové toky primárně směrem ven – tedy od serveru k uživateli, máme příchozí směr využitý jen minimálně). Z tohoto důvodu jsme připravili službu pro poskytovatele internetového připojení s možností získat nejlepší možnou konektivitu za výhodné podmínky. Služba nese název Transit4ISP a byla spuštěna před pár týdny.

100Gbps

Jak jsme již uváděli v mnoha předchozích článcích, provedli jsme upgrade na 100Gbps infrastrukturu a jako první hosting máme rovněž i 100Gbps propojení se zbytkem světa, konkrétně ke špičkovému TIER1 operátorovi Telia Sonera. Upgrade proběhl ve dvou předem oznámených servisních oknech bez komplikací :-). Současně s tím jsme zřídili optické propojení s Google a sítě vshosting~ a Google jsou tak nyní propojeny napřímo. 

vshosting~ se také stal členem zabezpečené VLAN NIXu zvané FENIX, čímž prokázal úroveň zabezpečení své páteřní sítě a jako první v ČR jsme také členem organizace MANRS spolu s firmami jako jsou COMCAST, SWISSCOM a další. Kolegové z network oddělení se také účastnili národního kybernetického cvičení.

Zerops.io

Usilovně makáme na přelomové službě Zerops. Již brzy zprovozníme web www.zerops.io s podrobnostmi (nyní si alespoň můžete přečíst první články na blogu, který již v provozu je ?). Zerops bude první plně automatizovanou DevOps platformou, která vývojářům zajistí provoz infrastruktury s maximálním pohodlím a jednoduchostí.

Přeji hezké a klidné léto.

Damir Špoljarič

CEO

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme