fbpx
vshosting~

Posílili jsme infrastrukturu jednoho z největších e-commerce projektů u nás a na Slovensku: GymBeamu. A nejde o ledajaké vylepšení – upgradovali jsme aplikační část jejich clusteru na extra výkonné AMD EPYC servery (celkem 8 kousků). 

Jak probíhala instalace, co to pro GymBeam znamená, jaké mají EPYC servery výhody a může se takové vylepšení vyplatit i vám? To vše se dočtete v tomto článku.

Co je na EPYC serverech tak epického?

Donedávna jsme se vshosting~ soustředili na servery s procesory Intel Xeon, které poli nejen serverových produktů dominují dlouhou řadu let. V posledních několika letech nás ovšem zaujalo i značné zlepšení nabídky a výrobních technologií společnosti AMD (Advanced Micro Devices). 

Tato společnost nově nabízí procesory, které poskytují lepší poměr cena/výkon, vyšší počet jader na CPU a lepší správu spotřeby energie (mj. díky rozdílné výrobní technologii – AMD Zen 2 7nm vs. Intel Xeon Scalable 14nm). Tyto procesory využívají i extrémně výkonné AMD EPYC servery, které jsme použili pro infrastrukturu GymBeam.

Jde o nejmodernější servery s rekordními procesory, které mají až 64 jader a 128 vláken (!!!). Oproti standardu Intel Xeon Scalable, kde poskytujeme procesory s maximálně 28 jádry na jeden CPU, se objem výpočetních jader na jednotku více než zdvojnásobil.

Procesory EPYC serverů jsou vyráběny 7 nm výrobním procesem a metodou více čipletů v jednom pouzdře, která umožňuje vměstnat všech 64 jader na jedno CPU a zajistit tak opravdu úctyhodný výkon.

Jak probíhala instalace

Instalace prvních serverů založených na této pro nás nové platformě probíhala naprosto standardně. Prvním krokem byl pečlivý výběr komponent a unifikace platformy pro všechny budoucí realizace. Nejdůležitější na samotném začátku bylo ve spolupráci s dodavateli a specialisty správně zvolit nejlepší sestavení platformy, které budeme aplikovat na všechny budoucí instalace AMD EPYC. To zahrnuje výběr vhodného chassis, vhodné serverové desky, periferií včetně výkonnějších 20k RPM ventilátorů pro dostatečné chlazení atd. Nová platforma musí odpovídat vysokým standardům našich ostatních realizací – pro kompromisy není místo.

Výsledkem naší práce se servery s AMD EPYC do naší „flotily“ zařadily velmi hladce a rychle. Servery jsou založené na chassis a základních deskách od výrobce SuperMicro a umíme podle preferencí zákazníka nabízet jak 1Gbps tak 10Gbps přípojku a připojení pevných disků jak on-board tak s pomocí fyzického RAID řadiče. Pevné disky nadále aplikujeme z naší nabídky, a to SATA3//SAS2 či PCI-e NVMe. Přečtěte si víc o rozdílech mezi SATA a NVMe discích.

Jelikož se jedná o novou platformu, samozřejmě jsme zásobili sklad osazenými SPARE zařízeními, která jsme schopni okamžitě použít v případě závady na produkci.

Výhody nového hardwaru pro byznys GymBeam

Rozdíl oproti původním procesorům Intel je obrovský: kromě většího počtu jader je vyšší i výpočetní výkon na jednom jádře. Další navýšení výkonu zajišťuje zapnutí technologie Hyperthreading, které na procesorech Intel z bezpečnostních důvodů vypínáme, ale na procesorech AMD EPYC k tomu není (alespoň zatím) žádný důvod.

Výsledkem celkového navýšení výkonu je zaprvé významné zrychlení načítání webu způsobené vyšším výkonem na jádro. To vítají především zákazníci GymBeam, pro něž je nákup na e-shopu teď ještě příjemnější. Zrychlení webu také zlepší SEO a celkově zvedne vyhledávačovou „karmu“.

Kromě rychlejšího načítání získal GymBeam velkou výkonnostní rezervu pro své marketingové akce. Nová infrastruktura zvládne i několikanásobné zvýšení návštěvnosti v případě intenzivních reklamních kampaní. 

V neposlední řadě si teď v GymBeamu mohou být jistí, že fungují na tom nejlepším železe na trhu 🙂

Vyplatí se i vám upgrade na EPYC „železo“?

Zaujaly vás megavýkonné EPYC procesory a zvažujete, jestli by se i vám vyplatily? Pokud vám jde o optimalizaci poměru cena/výkon, otázkou číslo jedna je jak moc výkonnou infrastrukturu váš projekt potřebuje.

Procesory AMD EPYC má smysl zvažovat v situaci, kdy vašim stávajícím procesorům začne docházet dech a upgrade na vyšší řadu Intel Xeon by nedával ekonomický smysl. Ta hranice je aktuálně cca 2x 14core – 2x 16core. Cena vůči nabídnutému výkonu nad tuto hranici je teď u Intelu neúměrně vysoká. 

Důvodem upgradu ale samozřejmě nemusí být čistě technický či ekonomický – ten pocit, že provozujete služby na tom nejrychlejším a nejlepším co trh nabízí, má samozřejmě také svoji hodnotu.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme