fbpx
Damir Špoljarič

Před měsícem jsme Vás na našem blogu informovali o tom, jak funguje CDN a jak může zrychlit weby v zahraničí (článek k nalezení zde). Čím dál více našich klientů provozuje své projekty pro uživatele v zahraničí. Weby jsou čím dál objemnější a obsahují více obrázků, videí apod. VSHosting se proto rozhodl využít svých zkušeností v Internetu a začít budovat vlastní unikátní CDN službu, která pomůže klientům s globálním obsahem zrychlit načítání webů a zajistit tak lepší komfort pro své zahraniční uživatele.

Proč to děláme? Není naším cílem být v jednom proudu s konkurenčními společnostmi a nabízet klientům 10 variant virtuálních serverů a „cloudů“. Je to zbytečné. Snažíme se vytvářet nové služby s velkou mírou přidané hodnoty a stavět pro klienty a jejich internetové aplikace kompletní serverovou/cloud infrastrukturu, kterou k provozu potřebují.

Na přelomu roku budeme v produkčním provozu nabízet službu ManagedCDN ve dvou zónách – Evropa a USA.

V čem bude naše CDN lepší než konkurenční řešení?

1. Komplexnost služby – jak sám název napovídá, služba bude plně zaintegrovaná v managed services jako doplňková služba

2. Flat rate účtování – většina CDN je založena na placení podle přenesených dat. Pro naše klienty budeme mít i variantu “flat rate” účtování dle velikosti projektu bez omezení přenosu dat. CDN pro vás tudíž nebude černá díra na peníze, ale půjde o službu s předem jasnými náklady

3. Rostoucí síť a možnost zapínání jednotlivých zón

Předpokládáme pro začátek 5 zón:
1. zóna – Evropa (začátek leden 2017)
2. zóna – USA & Mexiko & Kanada (začátek leden 2017)
3. zóna – Asie (začátek 2.Q/2017)
4. zóna – Austrálie & NZ (začátek 3Q/2017)
5. zóna – Jižní Amerika (2018)

V Evropě chystáme umístit CDN nody do odlehlejších míst a také využít naší přítomnost v evropských peeringových centrech. V USA budou od počátku dva nody – v Los Angeles a New York City. Chystáme však další pro zajištění co nejnižších latencí pro uživatele z Kanady a Mexika.

CDN je založena na principu pull, kdy si nody stahují statický content z originálních serverů, udržují je u sebe a posílají uživatelům ze své cache do doby vypršení nastavené platnosti takové cache. Pro uživatele to zjednodušeně znamená, že si adresy pro veškeré obrázky, videa, js, html v kódu upraví tak, že uvedou cestu k takovému obrázku a uloží například jako
https://client48574.adresacdn.net/obrazek.jpg. Každý lokální CDN node si takový obrázek stáhne a při dalším přístupu jej již uživateli pošle ze své cache.

Plánujeme i ManagedCDN Storage, který umožní automaticky synchronizovat data z vašeho originálního serveru přímo na CDN node (CDN typu push) a s následným automatickým rozdistribuováním mezi jednotlivými CDN nody. Tato služba bude vhodná například pro poskytovatele fotobank, tedy projekty s velkým množstvím dat, na které uživatele však přistupují jen občas.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme