fbpx

ČSFD se před 17 lety stalo úplně prvním klientem vshostingu. Co se u nich od té doby změnilo?

~

S vshostingem jsme maximálně spokojeni. Po 17 letech spolupráce nemůžeme říct něco jiného. Máme skvělé AMD EPYCy, fungující infrastrukturu a vše ve vysoké dostupnosti.

icon -

ČSFD v číslech

icon -
17 let

spolupráce s vshosting~

icon -
1. místo

Křišťálová Lupa 2017, 2015 (Nástroje a služby), 2011 (Zájmové weby)

icon -
2 826 306

unikátních uživatelů
(duben 2022)

icon -
65 833 343

zobrazení
(duben 2022)

Máte zájem o podobný hosting? Pojďme si nezávazně promluvit.

V Česku najdete málokoho, kdo by neznal Česko-Slovenskou filmovou databázi (ČSFD). Jejich hodnocení filmů je pro většinu lidí klíčovým ukazatelem, jestli se má na daný film cenu dívat, nebo ne. Za 17 let využívání hostingových služeb od vshostingu získalo ČSFD mnoho uznání, např. ocenění Nástroje a služby v Křišťálové Lupě. Tomu, aby vše fungovalo tak, jak má, dopomáhá ČSFD právě vshosting~.

Na svého prvního klienta málokdo zapomene. Je to takřka nemožné. Nejinak je tomu i u nás. ČSFD bylo úplně prvním klientem vshostingu a po 17 letech je stále s námi.

ČSFD založil v roce 2001 Martin Pomothy, který dodnes působí i jako CEO firmy. Filmová databáze dnes působí i na Slovensku a s více než půl milionem registrovaných uživatelů a milionem filmů ve své databázi jde o bezkonkurenčně největší projekt svého druhu široko daleko. Nejen proto je nám ve vshostingu ctí být jejich dlouholetými technologickými partnery.

Začátky ČSFD u vshostingu

První servery u nás mělo ČSFD už v listopadu 2006. Na jednom serveru běžel web a druhý sloužil pro provoz PostgreSQL databáze. Od té doby však u vshostingu značně vyrostli a nyní se ČSFD staráme o 15 serverů.

Aktuálně provozované služby

Firma rostla spolu s námi

Řešení pro ČSFD je plně redundantní, takže bez problému ustojí jakoukoliv závadu hardwaru nebo jeho nečekané přetížení. Obsahuje i vyhrazené servery pro odbavování obrázků a video obsahu, díky kterým se obsah webu návštěvníkům mnohem rychleji načítá.

Největší výzvou hostingového řešení pro ČSFD byla od samého začátku velká databáze, která postupem času narostla do opravdu úctyhodných rozměrů. Vývojáři si zvolili databázi PostgreSQL, protože jde o velice stabilní a z hlediska funkcí pokročilou technologii. Její nevýhodou byl tehdy ale velký nárok na výkon, bez kterého trpěla její rychlost.

Díky tak významnému klientovi, jakým je ČSFD se nám podařilo rychleji vyrůst. Za ta léta obě firmy rostly vlastně společně a pomáhaly si v dalším rozvoji.

Když mluvíme o PostgreSQL z roku 2006, bavíme se o řadě 7, a o dobách, kdy nejvýkonnější servery na platformě x86 měly dva dvoujádrové procesory a maximálně pár desítek GB RAM. Disky byly samozřejmě rotační, což dále zpomalovalo zápisové a čtecí operace. Až na konci roku 2006 byl oznámen první 4jádrový Xeon s cenovkou asi 1200 dolarů za kus.

Začátky nebyly jednoduché kvůli velké PostgreSQL databázi

“Díky náročnosti databáze na výkon nebylo jednoduché ji nakonfigurovat tak, aby s množstvím dat a počtem requestů ideálně fungovala. Nicméně nakonec se to podařilo,” říká David Lintimer, CSO vshosting~.

Dnes má databáze zhruba 300 GB. Díky supervýkonným 32 jádrovým AMD EPYC procesorům a 384 GB RAM běží bez komplikací. Využíván je stále PostgreSQL, aktuálně ale už ve verzi 13. “PostgreSQL si udržel po celou dobu svoji pověstnou stabilitu, navíc ale značně zrychlil. A je díky tomu mnohem vhodnější i pro web,” říká Lintimer.

Přechod na AMD EPYCy se ukázal být nejvhodnější volbou pro hladké fungování ČSFD

V roce 2020 jsme hostingovou infrastrukturu upgradovali na AMD EPYC servery. “Původní koncept, kdy jsme přidávali další méně výkonné servery do existujícího clusteru, začal narážet na omezení použitých technologií,” říká Martin Pomothy, zakladatel a CEO ČSFD. “Bylo potřeba provést konsolidaci a snížit tak počet serverů a zásadně navýšit výkon jednotlivých serverů,” doplňuje ho David Lintimer z vshostingu.

Zároveň došlo ke kompletní revizi celého řešení doplněním redundance u některých komponent, které dosud nebyly provozovány v režimu vysoké dostupnosti. Vše bylo spojeno i s aktualizací všech komponent na poslední verze a s tím související úpravu kódu aplikace klienta.

S vshostingem jsme maximálně spokojeni. Po 17 letech spolupráce nemůžeme říct něco jiného. Máme skvělé AMD EPYCy, fungující infrastrukturu a vše ve vysoké dostupnosti.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme