fbpx
vshosting~

Představte si, že jste uprostřed největší sezony, marketingové kampaně jedou na plné obrátky a objednávky se jen hrnou. Pěkná představa, že? Pokud vám tedy najednou nepřestane fungovat databáze. Nepozorný kolega ji omylem smazal. Anebo třeba selhalo diskové pole –⁠ to je v konečném důsledku jedno, výsledek je stejný. Objednávky začnou padat do černé díry. Netušíte, co si kdo koupil a za kolik, natož kam mu to máte poslat. Databázi máte samozřejmě zálohovanou, ale byla poměrně dost objemná a její obnova může trvat několik hodin. 

Co teď?

Vyhrnout rukávy, začít potřebné informace manuálně tahat z e-mailových logů a dalších temných zákoutí. A doufat. Snad vám nic neuteklo. Těch několik hodin obnovy ale bude opravdu dlouhých a neskutečně drahých. Některé objednávky se navíc zcela jistě ztratí a hodiny výpadku databáze budete naneštěstí ještě několik dní manuálně dohánět.

Klasické zálohování databází (a proč obnova tak trvá)

Standardní zálohování, na které je většina větších e-shopařů zvyklá, probíhá metodou tzv. „dumpu“, kdy se celá databáze uloží jako jeden soubor. V něm jsou obsaženy sekvence příkazů, které lze případně editovat dle potřeby. Tato metoda je velmi jednoduchá na implementaci. A výhodou je i to, že zálohu lze provádět přímo na serveru, na kterém databáze běží. 

Nicméně podstatnou nevýhodou dumpu je rychlost obnovy databáze z takovéto zálohy. A to se týká zejména velkých databází. Každý příkaz se totiž z uloženého souboru musí znovu samostatně nahrát do databáze a celý proces tak může trvat několik hodin. Zároveň můžete obnovit jenom data, která byla obsažena v posledním dumpu –⁠ o ty nejnovější zápisy do databáze, které ještě nebyly zálohovány, přijdete. Výsledkem je nepříjemný scénář popsaný v úvodu –⁠ spousta manuální práce i ušlých tržeb.

Prémiové zálohování s Point-in-time recovery

Aby se naši klienti mohli podobným potížím vyhnout, nabízíme jim prémiové zálohování databází. Umožňuje velmi rychlou obnovu databází, a to do stavu těsně před momentem, kdy došlo k selhání. Toho jsme docílili zkombinováním zálohování snapshoty s replikací binárních logů.

Jak to přesně funguje?

Z primární databáze provádíme asynchronní repliku na zálohovací server. Na zálohovacím serveru děláme backup pomocí snapshotu. Paralelně s tím na zálohovací server průběžně kopírujeme binární logy, které evidují veškeré změny v primární databázi. Logy nám v případě havárie pomohou přesně určit, kdy k problému došlo. Zároveň máme díky nim evidenci o operacích, které havárii těsně předcházely a nejsou tak zálohovány snapshotem.

Kombinací těchto dvou metod dokážeme –⁠ v případě selhání –⁠ databázi rychle obnovit do původního stavu (tzv. Point-in-time recovery, obnova k časovému okamžiku).

Nejdříve obnovíme nejnovější snapshot zálohy a překopírujeme na primární server ze serveru záložního. Následně u binárních logů identifikujeme místo, kdy došlo k destruktivní operaci a použijeme je k obnově nejčerstvějších dat. 

Rychlost celého procesu je oproti obnově z dumpu i 10x vyšší. Limituje ji pouze rychlost zápisu na disk a síťové připojení. U databáze okolo 100 GB se délka celého procesu bude pohybovat v řádu desítek minut.

Co je pro prémiové zálohování potřeba?

Oproti klasickému zálohování metodou dumpu, které můžete provádět přímo na primárním serveru, pro to prémiové potřebujete server záložní. Tento server by měl mít podobný výkon, jako databázový server produkční. Důležitá je i velikost úložiště: doporučujeme zhruba dvojnásobný objem oproti disku s primární databází. Tato kapacita by měla umožnit zálohování snapshoty alespoň za posledních 48 hodin (při zálohách jednou za hodinu).

Přesný objem vám rádi doporučíme během nezávazné konzultace na konzultace@vshosting.cz –⁠ záleží na frekvenci záloh, počtu změn ve vaší databázi a dalších faktorech.

Prémiové zálohování závisí i na volbě databázových technologií. Vzhledem k využití binárních logů ho lze implementovat pouze u relačních databází jako je MariaDB nebo PostgreSQL. NoSQL databáze nemají transakční log a nejsou proto s touto metodou kompatibilní.

Další podmínkou je konzervativnější nastavení databáze na záložním serveru. Úložiště musí být vždy konzistentní, aby bylo možné dělat snapshoty pomocí ZFS. Na záložním serveru nelze využívat upgrady, které upřednostňují výkon databáze na úkor její konzistence. Proto je třeba zvolit rychlejší úložiště než na serveru primárním, ve kterém je realizovatelné nastavení vyššího výkonu snižující konzistenci.

Pro koho je a není prémiové zálohování vhodné?

Pokud si ve vašem byznysu nemůžete dovolit přijít o žádná data, natož fungovat několik hodin bez databáze, naše zálohování s Point-in-time recovery je pro vás vhodné. Příkladem projektu, který z této služby nejvíce vytěží, je e-shop s velkými databázemi, který by mnohahodinový výpadek stál statisíce. Investice do záložního serveru, který je pro prémiové zálohování potřeba, se v takovém případě velmi rychle vrátí.

A naopak, když nemáte příliš velkou databázi, ve které navíc neprobíhá velké množství změn, pravděpodobně si plně vystačíte s klasickým zálohováním metodou dumpu.

Pokud máte nějaké dotazy, rádi vám poradíme během nezávazné konzultace: konzultace@vshosting.cz.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme