fbpx
vshosting~

Oblíbený SEO vtip praví, že když chcete něco dobře schovat, dáte to na druhou stránku výsledků Google vyhledávání. Ale že se na ještě lépe utajená místa můžete propadnout díky vašemu poskytovateli hostingu, už tak známou věcí není. 

Vyhledávací algoritmy Googlu i ostatních vyhledávačů jsou přísně střeženým tajemstvím. Mnoho faktorů, které vás mohou sestřelit z předních pozic, ale SEO experti dobře znají. Typicky jde o nekvalitní texty na webu, obsah zkopírovaný odjinud či nekalé SEO praktiky.

Opomíjeným vlivem bývá často kvalita vašeho hostingu. Ten na SEO působí hned třikrát: rychlostí, výpadky a lokalitou.

1) Rychlost webu

Čím rychleji se vaše stránka načte, tím lepší budete mít ranking ve výsledcích vyhledávání. Samozřejmě jenom rychlost webu vám nezajistí první místo v pořadí, ale je jedním z důležitých faktorů. Bez rychlého webu se na první stránku prostě nedostanete. V tandemu s dalšími SEO strategiemi vám zrychlení webu pomůže šplhat po žebříčku Google výsledků výše.

Proč tomu tak je? Rychlost webu není jen jakousi abstraktní Google metrikou. Pomalé načítání je hlavním důvodem, proč návštěvníci, kteří už na web přišli, zase rychle odejdou. To způsobí zhoršení metrik jako je bounce rate a čas strávený na stránce, což zase vede ke ztrátě „vyhledávací karmy“ a posouvá vás stále níže v seznamu výsledků.

Podle naší zkušenosti je dobrým benchmarkem doba načtení do 3 vteřin. Pokud to vašemu webu trvá déle, dost možná za tím stojí hosting. Zjistěte u svého poskytovatele, jestli není problém v příliš malém výkonu, sdílení výkonu s jinými uživateli nebo třeba nevhodné lokalitě serverů, na kterých jsou vaše data umístěna (k lokalitě se ještě vrátíme). 

Další tipy na zrychlení webu najdete v dedikovaném článku.

Tip: Nevíte, jak rychlý je váš web? Doporučujeme nástroj PageSpeed Insights od Google. Nabízí možnost změřit rychlost jak mobilní, tak desktopové verze vaší stránky.

2) Výpadky

Výpadky hostingu jsou nepříjemnou záležitostí od začátku do konce – od ušlých tržeb, přes ztrátu důvěry zákazníků až po špatné SEO. Proto doporučujeme jejich frekvenci eliminovat volbou spolehlivého hostingového partnera

A co má výpadek co dělat s vaším SEO? Bohužel poměrně dost. Například Google totiž stránky, které byly nějakou dobu nefunkční, penalizuje. Hrozí tak, že se propadnete ve výsledcích vyhledávání. Vrátit se zpátky nahoru pak není vůbec snadné, klíčová je proto prevence výpadků.

3) Lokalita

S rychlostí webu a tedy i SEO úzce souvisí i lokalita, ve které jsou servery s vašimi daty uloženy. Primárně jde o to, jak velká je vzdálenost mezi nimi a návštěvníkem vašeho webu. Čím delší vzdálenost musejí vaše data urazit, tím déle trvá, než k danému uživateli „dotečou“. Pokud jde, dejme tomu, o 500 kilometrů a váš hostingový poskytovatel využívá kvalitní operátory, vše funguje na výbornou.

Ovšem pokud máte servery v ServerParku v Praze a návštěvník vašeho webu sedí ve Starbucks v Los Angeles, může být nepříjemně překvapen pomalým načítáním. Ideálním řešením je v tomto případě tzv. CDN, která obsah vašeho webu periodicky cachuje (tj. ukládá v lokalitách, která jsou blíže návštěvníkům webu). Výsledkem je výrazné zrychlení načítání vašeho webu a tím i zlepšení vašeho postavení ve výsledcích vyhledávání.

Při výběru CDN se zaměřte na to, kde má daný poskytovatel umístěné takzvané popy. Tj. pro které lokality je schopný zajistit rychlé doručení vašeho obsahu. Například vshosting~ má popy po celé Evropě i severní Americe.

Špičkové SEO není jen o klíčových slovech a zajímavém obsahu. K dosáhnutí na přední příčky ve vyhledávání potřebujete také podporu kvalitního hostingového partnera. Zjistěte, jestli vaše SEO snahy netrpí právě nekvalitním hostingem.

Během 17 let jsme provedli úspěšnou migrací stovky klientů. Pomůžeme i vám.

  1. Domluvte se na konzultaci

    Stačí nám zanechat kontakt. Obratem se vám ozveme.

  2. Bezplatný návrh řešení

    Nezávazně probereme, jak vám můžeme pomoct. Navrhneme řešení na míru.

  3. Profesionální realizace

    Připravíme vám prostředí pro bezproblémovou migraci dle společného návrhu.

Zanechte nám svůj e-mail nebo telefon




    Nebo nás kontaktujte napřímo

    +420 246 035 835 V provozu 24/7
    konzultace@vshosting.cz
    Zkopírovat
    Obratem se vám ozveme